latinica  ћирилица
23/07/2021 |  19:23 ⇒ 24/07/2021 | 07:42 | Autor: RTRS

Veze Srpske i Srbije na istorijskom maksimumu (VIDEO)

Specijalne i paralelne veze Srbije i Republike Srpske su na istorijskom maksimumu, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Beogradu.
Željka Cvijanović i Nikola Selaković (Foto: nikolaselakovic.official) - Foto: Instagram
Željka Cvijanović i Nikola Selaković (Foto: nikolaselakovic.official)Foto: Instagram

Razgovarano je, između ostalog, o aktuelnoj političkoj situaciji, funkcionisanju zajedničke srpske dijaspore i aktivnostima na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Predsjednica Cvijanović zahvalila je na ekonomskoj pomoći Srbije i ocijenila da je dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori od velike važnosti za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

- Uvijek je važno kad se naše institucionalne veze jačaju, ja moram reći da je u ovih nekoliko zadnjih godina ono što se dešava na relaciji Republika Srpska - Srbija, naša institucionalna veza i naša politička, moram reći isto tako razumijevanje, ekonomska podrška koja dolazi iz Srbije zaista na najvišem mogućem nivou i ja koristim evo i ovu priliku da se zahvalim u ime institucija i građana Republike Srpske upravo na takvoj podršci. Dobro je za nas u Srpskoj znati da postoji Srbija, da je Srbija stabilna, jaka, da zna šta radi, da raspolaže svim onim alatima koje je neophodno danas da raspolaže jedna moderna država, i naravno da to predstavlja veliku uzdanicu za sve nas - rekla je Cvijanović.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

- Govorili smo i o budućim koracima koje ćemo zajednički preduzimati kada je u pitanju proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, taj dan sledi već 15. septembra ove godine i dogovorili smo se da srpska dijaspora, da li je iz Srbije ili iz Srpske ili je iz drugih krajeva odakle su Srbi kao autohtoni narod odlazili u beli svet – da zajednički proslavljamo našu trobojku i da zajednički proslavimo 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front 1918. godine - kaže Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.