latinica  ћирилица
23/07/2021 |  22:13 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Smotra folklora okupila brojne učesnike i publiku

U Kozarskoj Dubici večeras je održana tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija "Smotra folklora – Kozarska Dubica 2021", a prethodio je svečani defile učesnika i kratko predstavljanje koreografija u centru grada.
Manifestacija "Smotra folklora - Kozarska Dubica 2021" - Foto: SRNA
Manifestacija "Smotra folklora - Kozarska Dubica 2021"Foto: SRNA

Učesnike je u Kozarskoj Dubici pozdravila je brojna publika, a manifestaciju je otvorila direktor Centra za informisanje i kulturu u Kozarskoj Dubici Dijana Kondić koja je naglasila da je ova manifestacija veoma značajna za opštinu Kozarska Dubica jer promoviše kulturu, tradiciju, ali u jednom dijelu i turizam.

- Nakon jednogodišnje pauze srećni smo jer smo ponovo okupili brojnu omladinu i članove kulturno-umjetničkih društava koji su se večeras predstavili publici sa svojim koreografijama. Manifestacija je ponovo okupila brojnu publiku i učesnike - izjavila je Kondićeva.

S obzirom na to da manifestacija promoviše tradicionalnu igru i pjesmu, Kondićeva je naglasila da će ovu manifestaciju organizovati još dugi niz godina.

Ona je zahvalila svim učesnicima, publici i opštini Kozarska Dubica koja je finansijski podržala ovaj kulturni događaj.

Koreograf GKUD "Una" iz Kozarske Dubice Nataša Rašić istakla je da je proteklu godinu društvo radilo u skladu sa mjerama koje su za cilj imale sprečavanje širenja virusa korona.

- Više od pola godine nismo radili, nismo imali nastupe i putovanja. Bilo nam je jako teško kao i svim drugim organizacijama. Nakon skoro godinu i po dana večeras smo opet nastupili pred domaćom publikom i jako nam je značajan ovaj nastup - izjavila je Rašićeva.

Ona je dodala da na "Smotri folklora" učestvuju svi članovi društva, među kojima i veliki broj djece koja su večeras nastupila prvi put.

Članovi GKUD "Una" igrali su dječije igre, igre iz Ponišavlja, Binjačke Morave, igre Bele Palanke i igre sa Kosmaja.

Predsjednik KUD "Kozara" iz Gornjih Podgradaca Nebojša Šinik izjavio je da mu je veoma drago jer je društvo večeras nastupilo u Kozarskoj Dubici.

- Večeras smo ovdje sa dječijim ansamblom, koji je odigrao igre iz Ponišavlja i predstavio se zajedno sa našim orkestrom - naveo je Šinik.

Predstavnik KUD-a "Sveti Sava" iz Banjaluke Ljubiša DŽanan rekao je da je to društvo nastalo 2007. godine, a da se članovi trude da očuvaju običaje, kulturu i tradiciju.

- Brojimo preko 300 članova raspoređenih u pet igračkih i pjevačkih sekcija, a večeras smo nastupili sa igrama iz Gornje Nišave i Leskovca. Preporučujem mladim da se bave folklorom jer to je nešto predivno i ono najbolje što možemo da izvučemo iz naših običaja - rekao je DŽanan.

On je dodao da je društvo nastupalo u Kozarskoj Dubici i prije dvije godine, te da ostvaruje dobru saradnju sa svim društvima u regionu i rado se odazovu na svaku priliku da nastupe i ugoste članove kulturno-umjetničkih društava.

Zbog i dalje prisutnih higijensko-epidemioloških mjera na “Smotri folklora" večeras je učestvovao ograničen broj društava.

Nastupili su gosti iz Banjaluke i Gradiške, kulturno-umjetnička društva "Sveti Sava" i "Kozara", te GKUD "Una" iz Kozarske Dubice, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Pjevačka grupa "Јabuka".

Organizator manifestacije je "Centar za informisanje u kulturu" Kozarska Dubica.

Manifestacija je i ove godine organizovana pod generalnim pokroviteljstvom opštine Kozarska Dubica, a održana je na Sportsko-kulturnom centru "9. januar".