latinica  ћирилица
24/07/2021 |  08:44 | Autor: SRNA

Raković: Izvještaj ruši famu o genocidu

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da je zaključak Nezavisne međunarodne komisije da u Srebrenici nije bilo genocida veoma značajan zato što obesmišljava fabrikovane argumente zapadne javnosti o srebreničkim događajima.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković je istakao da vjeruje da će javnost u narednim godinama prisustvovati novim činjenicama i glasovima protiv argumenata koje je Zapad iz svojih imperijalnih pobuda navodio protiv Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda u cjelini.

- Kad je reijč o istini o događajima u Srebrenici nešto je urađeno tokom ove godine i vide se rezultati. Ali, mi ćemo čekati još neko vrijeme da slika o Srebrenici i tim događajima bude znatno drugačija, jer je to na Zapadu jedna mantra koja se tamo ne može dovesti u pitanje - rekao je Raković Srni.

Prema njegovim riječima, izvještaj komisije za Srebrenicu sada treba prevesti na svjetske jezike i poslati na najvažnije međunarodne adrese.

- Osim engleskog, izvještaj treba prevesti i na njemački, francuski, španski, italijanski i druge jezike. Kada je riječ o okruglim stolovima, posvećenim razbijanju mita o genocidu u Srebrenici i stručno-naučnim radovima o toj temi, i to treba plasirati na engleskom što je više moguće - rekao je Raković.

On smatra da je indikativno to što zapadne strukture imaju namjeru da nametnu zabranu negiranja genocida.

- To govori da oni nešto kriju i da žele da osujete naučno-stručne rasprave i argumente kako bi onemogućili da se o tome priča, što je nezapamćeno - istakao je Raković.

On je naglasio da je uvjeren da i na Zapadu znaju da je njihova priča o navodnom genocidu u Srebrenici veoma rovita i da je to politička priča namijenjena za to da oni pokriju njihove zločine protiv nekadašnje Savezne Republike Јugoslavije /SRЈ/, ali i socijalističke Јugoslavije i srpskog naroda.

- Ta priča njima je potrebna da stavljanjem stigme na Srbe opravdaju agresiju na SRЈ i razbijanje bivše Јugoslavije, ali i da pokriju zločine protiv srpskog naroda - zaključio je Raković.