latinica  ћирилица
24/07/2021 |  10:53 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Vulin: Ispravan potez rukovodstva Republike Srpske o peticiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra potpuno ispravnim potez rukovodstva Republike Srpske o potpisivanju peticije kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, i o tome da u Srebrebnici nije bilo genocida, uz uvažavanje svih žrtava.
Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba) -
Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba)

Vulin je istakao da čvrsto vjeruje u to da će rukovodstvo Srpske imati mudrosti da nađe pravo rješenje, te dodao da je sada potrebnije jedinstvo srpskog naroda, više nego ikada.

- Smatram da je potez rukovodstva Republike Srpske potpuno ispravan - hajde da vidimo ko u Republici Srpskoj misli da u Srebrenici nije bilo genocida, da to potpišemo - rekao je Vulin za Televiziju "Pink".

On je zapitao šta će biti ako milion Srba potpiše tu peticiju i hoće li svih milion u zatvor i to onaj koji se zove BiH?

Vulin je istakao da je Incko namjerno ostavio "zlu krv" i da je namjerno uradio posljednju stvar koja je najteža, odnosno dao je mogućnost da svi Srbi koji misle svojom glavom, pa i svi ljudi koji misle svojom glavom, treba da idu u zatvor zbog toga.

- Da li se to odnosi samo na Srbe u BiH ili na sve koji misle da u Srebrenici nije bio genocid? Baš me zanima kako ćete sprovoditi tu odluku - dodao je Vulin.

On je napomenuo da u Bratunac, gdje su stradali Srbi, nikad niko od predstavnika međunarodne zajednice nije došao da se pokloni srpskim žrtvama, a u Srebrenici prave pokajanje biblijskih razmjera.

Vulin je naveo da se stigmatizacija koja se uvodi ovakvim Inckovim potezom pogađa i Bošnjake i Hrvate, ne samo Srbe.

- Ako vi imate milion građana Republike Srpske veoma ljutih i povređenih, odnosno BiH, zar mislite da se to neće preneti na ostale državljane BiH, Bošnjake u Hrvate? - naveo je on.

On je ponovo upitao šta bi međunarodna zajednica rekla kada bi Srbija donijela zakon u kojem se kaže da će svako ko pomene Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju kao državu Kosovo ići u zatvor tri godine?

Vulin je naveo i da je veoma zanimljiv datum kada je donijeta ta odluka, odnosno 23. jul, na dan kada je 1914. godine Austrougarska uputila Kraljevini Srbiji ultimatum.

- Evo, neka bude slučajno. Ali kako je slučajno da je Slobodan Milošević izručen /Hagu/ na Vidovdan 28. juna? Ovo /Inckova odluka/ nam stigne baš na dan kad je bio ultimatum /Austrougarske/. Ne znam. Možda je sve slučajno, ali ne bude baš - rekao je Vulin.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.