latinica  ћирилица
24/07/2021 |  12:26 | Autor: SRNA

Peking odgovorio na sankcije Vašingtona

Kina je uvela sankcije protiv sedam višerangiranih američkih zvaničnika i organizacija kao odgovor na mjere koje je Vašington preduzeo protiv kineskih službenika u Hong Kongu, saopšteno je iz Ministarstva za spoljna pitanja.
SAD i Kina        Foto: Thinkstock -
SAD i Kina Foto: Thinkstock

Na crnoj listi Pekinga nalaze se bivši američki ministar za trgovinu Vilbur Ros, predsjednik američko-kineske komisije za ekonomiju i bezbjednost Kerolin Bartolomju i direktor kineskog ogranka "Hjuman rajts voč" Sofi Ričardson.

Početkom mjeseca, Vašington je obećao podršku opoziciji u Hong Kongu i uveo je sankcije protiv sedam kineskih državnih službenika.

Sutra u Kinu stiže zamjenik američkog državnog sekretara Vendi Šerman. Ona je najviše raniograni zvaničnik koji dolazi u tu zemlju od kako je u Bijelu kuću ušao predsjednik Džozef Bajden.

Šermanova će se tokom dvodnevne posjete sastati sa ministrom spoljnih poslova Vang Јiem i zamjenikom šefa diplomatije Sije Fengom. Sastanak će zbog pandemije biti održan u gradu Tjanđinu udaljenom oko 130 kilometara istočno od Pekinga.