latinica  ћирилица
24/07/2021 |  13:03 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Završena 28. Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Na Kritu je završena 28. Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, a jedan od zaključaka je snažna podrška uključivanju svih zemalja na evropskom kontinentu u dijalog o budućnosti Evrope, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.
Delegacija BiH na Kritu (foto: PSBiH) -
Delegacija BiH na Kritu (foto: PSBiH)

Naglašeno je da se države članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja zalažu za očuvanje evropskih hrišćanskih vrijednosti i žele da daju puni i konstruktivni doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope.

U radu Generalne skupštine učestvovali su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda Lazar Prodanović.

U rasprave o budućnosti Evrope i svijeta nakon pandemije virusa korona učesnicima Generalne skupštine obratio se Stevandić, koji je ocijenio da je uloga Interparlamentarne skupštine pravoslavlja veoma važna u potrebi da se izbjegnu sukobi i konflikti u svijetu, te prevaziđu razlike nastale tokom pandemije.

Apelovao je da zemlje članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja djeluju saborno i da zajedno štite interese, te istorijske, kulturne i vjerske vrijednosti pravoslavlja.

Stevandić se založio za poštovanje međunarodnih rezolucija koje govore o zaštiti vjerskih i kulturnih dobara, posebno naglašavajući potrebu zaštite pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o Evropi i svijetu nakon pandemije, Stevandić je rekao da se ulazi u vrijeme digitalnog društva i digitalne ekonomije, koja narode pravoslavne vjere ne smije odvojiti od tradicionalnih vrijednosti bez kojih se ne može zamisliti normalan život u budućnosti.

U radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, učestvovale su delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, delegacije Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Učestvovale su i delegacije Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, predstavnici Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije i Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca, kao i predstavnici pravoslavnih crkava iz cijelog svijeta.