latinica  ћирилица
24/07/2021 |  14:47 ⇒ 15:58 | Autor: RTS

Velika Britanija: Prazne police u supermarketima (FOTO)

Velika Britanija se suočava sa problemom nedostatka radnika u nekoliko važnih sektora, od sakupljanja smeća, transporta do snabdijevanja hranom zbog samoizolacije zaposlenih koji su bili u kontaktu sa zaraženima korona virusom, upozorile su kompanije, usljed zabrinutosti da bi 16. avgusta moglo da se odloži ukidanje karantina za one koji su primili obje doze vakcine.
Prazne police u marketima u Velikoj Britaniji (Foto: walesonline.co.uk) -
Prazne police u marketima u Velikoj Britaniji (Foto: walesonline.co.uk)

Fotografije praznih polica supermarketa preplavile su društvene mreže i prisilile prodavce da upozore javnost kako se građani ne bi upuštali u "paničnu" kupovinu.

Kao razlog nestašice, Independent navodi to što se samo nekoliko dana nakon konačnog ukidanja socijalnih ograničenja zemlja "zaglavila" u "pingdemiji", eksploziji notifikacija aplikacije NHS-a u kojima se savjetuje radnicima da se samoizoluju deset dana nakon što dođu u kontakt sa nekim ko je pozitivan na korona virus.

Bez izuzetaka i prelaska na "testiranje kontakata" od trenutnog modela "izolacije kontakata" koji će trajati još nekoliko nedjelja, britansku ekonomiju teško pogađaju izostanci radnika prouzrokovani karantinskim nalozima, problem koji pogađa svaki sektor, od maloprodaje, usluga, transporta, turizma i proizvodnje.

To je, piše list, dovelo do preusmjeravanja smjena i kašnjenja usluga ili njihovog potpunog otkazivanja.

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da je vlada svjesna tog problema i da blisko sarađuje sa prodavcima kako ne bi došlo do nestašica.

Najveći britanski trgovci prehrambenim proizvodima do sada su nedostatak snabdevanja opisali kao "nestabilan" i naveli da nije bilo potrebe da kupci mijenjaju navike i da još dobijaju redovne isporuke.

Iz Dauning strita, prenosi Gardijan, nije uspostavljen sistem koji bi omogućio da se veći broj ključnih radnika svakodnevno testira na korona virus, umjesto da ide u desetodnevnu izolaciju, zbog straha da bi veliki dijelovi ekonomije mogli da stanu zbog takozvane "pingdemije".

Iz Dauning strita predloženo je da policija, vatrogasci, osoblje koje radi na granicama, zaposleni u transportnom i teretnom saobraćaju mogu biti izuzeti od samoizolacije nakon kontakta sa zaraženim, uz dodatnih 200 mesta za testiranje, pošto su šefovi železnica i saveti upozorili na smanjene usluge zbog velikog broja izolovanih radnika.

Neke kompanije prijavljuju da je između 15 i 20 odsto njihovog osoblja odsutno s posla, jer se od radnika zahtijeva da se izoluju na deset dana bez obzira na to da li su zaraženi virusom korona ili su bili u bliskom kontaktu sa nekim kome je virus potvrđen.

Uprkos tome što su bili prvi na redu za izuzeće, nekoliko grupa i rukovodioci prehrambene industrije rekli su da vlada ne reaguje dovoljno brzo kako bi uputila kompanije da su njihovi radnici izuzeti, jer još nije objavljen spisak i mnoga preduzeća nisu sigurna da li će biti uključena u novu dnevnu šemu testiranja.

Britansko udruženje prerađivača mesa reklo je da vlada hitno treba da objavi više informacija dajući "jasne, nedvosmislene smjernice o tome koja su mjesta izuzeta, koji poslovi ispunjavaju uslove za izuzeće i kako će ta nova pravila biti primjenjena".

- Naš strah je da će, ako infekcije nastave da rastu po trenutnoj stopi, biti toliko radnika koji ne mogu da rade prekovremeno da će, bez obzira na one zaštićene "ključne lokacije", ostatak lanca snabdijevanja oko njih doživjeti neuspjeh - rekla je grupa.

Ričard Herou, izvršni direktor Britanske federacije smrznute hrane, opisao je trenutnu situaciju kao "goru nego beskorisnu", s konfuzijom "koja i dalje prožima".

Vlada je saopštila preduzećima da moraju da stupe u kontakt sa relevantnim vladinim odjeljenjima ako žele da njihovi ključni radnici budu izuzeti. Ali jedna kompanija koja je kontaktirala s Ministarstvom za hranu, životnu sredinu i ruralna pitanja izjavila je da je zaglavljena u birokratiji, a zvaničnici zahtijevaju izuzetno složene detalje prije nego što se razmotre zahtjevi za izuzeće.