latinica  ћирилица
24/07/2021 |  16:33 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Đurđević: Pravno nasilje Incka neće promijeniti stav da genocida nije bilo

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević smatra da pravno nasilje Valentina Incka neće doprinijeti promijeniti stav da genocida nije bilo niti donijeti adekvatnu satisfakciju žrtvama zločina.
Aleksandar Đurđević - Foto: SRNA
Aleksandar ĐurđevićFoto: SRNA

Đurđević je istakao da kao neko ko je dobio mandat od naroda, naročito kao predsjednik lokalne skupštine, osjeća potrebu i dužnost da se suprotstavi bilo kakvom nametanju zakona ili drugih akata.

- To unižava dostojanstvo našeg parlamentarnog života i podsjeća na retrogradne i zaostale prakse iz prošlih vremena - rekao je Đurđević koji smatra da i da Inckovo pravno nasilje neće doprinijeti pomirenju.

On je ocijenio da se priča o "navodnom `genocidu` prvenstveno koristi za političke ambicije unitarističkih krugova iz Sarajeva, to jest velikog dijela bošnjačkih političara".

- Od kraja rata na ovamo konstantno se vrtimo u istom krugu - predstavnici međunarodne zajednice nam pričaju o budućnosti i drže mrkvu na štapu, dok nas u praksi vraćaju u prošlost i sukob među narodima održavaju u životu - naveo je Đurđević.

On je istakao da je ovo društvo dovoljno zrelo da preuzme odgovornost za sudbinu ove države i da mu ne treba nikakav strani arbitar.

- To bi valjda trebalo biti jasno i našim komšijama iz drugog entiteta - zaključio je Đuršević.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".