latinica  ћирилица
24/07/2021 |  16:52 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Potpisima protiv nametnute odluke Incka (FOTO)

Peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, o čemu je odluku donio odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, danas je u Doboju za nepunih sat vremena potpisalo oko 200 građana.
Doboj - potpisivanje peticije - Foto: SRNA
Doboj - potpisivanje peticijeFoto: SRNA

Peticiju je potpisao i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić koja je poručila da se radi o podršci opstanku Republike Srpske a protiv svega što je nametnuto.

- Ponosna sam danas što danas kao građanin i poslanik imam priliku da potpišem ovu peticiju i sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi šta je srpsko jedinstvo - izjavila je Vučićeva.

Prema njenim riječima, slične aktivnosti organizovane su širom Srpske, između ostalih danas će biti i u Bijeljini, a građani su veoma zainteresovani za potpisivanje, uključujući i one u inostranstvu.

Doboj - potpisivanje peticije (Foto: SRNA)

Odluku odlazećeg visokog predstavnika, Vulićeva je ocijenila kao civilizacijski presedan u savremenom svijetu da neko oduzme pravo na mišljenje i govor.

Peticiju je među prvima potpisao Aleksa Mirčetić, a to je obrazložio potrebom da se poništi nametnuta odluka, za šta je više nego ikada ranije potrebno srpsko jedinstvo.

- Treba svi da zaboravimo na boje stranačkih dresova i da čvrsto stanemo za poništenje odluke - izjavio je Mirčetić.

Peticiju je u 15.30 časova organizovalo Udruženje Pravda za Doboj.

Doboj - potpisivanje peticije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".