latinica  ћирилица
24/07/2021 |  18:58 ⇒ 25/07/2021 | 08:29 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske: Inckova odluka produbljuje krizu u BiH (FOTO/VIDEO)

Odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona koji se odnosi na zabranu i kažnjavanje negiranja genocida je nepotrebna i produbljuje krizu u BiH, stav je najviših zvaničnika Republike Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Naglašavaju da je odluka prouzrokovala nestabilnost, tenzije i neizvjesnost na šta će institucije Srpske adekvatno odgovoriti i odbaciti nametnuta rješenja.

Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata ističu da je riječ o crvenoj liniji i pozivaju političke predstavnike u Srpskoj na jedinstvo.

Nametnute odluke visokog predstavnika o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca stupiće na snagu danom njegovog odlaska iz BiH.

Za najviše zvaničnike Republike Srpske Inckova odluka je neprihvatljiva. Visoki predstavnik se nije vodio opštim dobrom, stav je predsjednice Srpske Željke Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Produbljujete nepovjerenje, tenziju, otvarate nove rovove, umjesto da zakopavate stare, da dođete do rješenja, da imate ključ za određene probleme. Praviti se ovako kao da se ništa ne dešava, intervenisati, nametati i očekivati onda da država funkcioniše skladno, to je nemoguće - izjavila je Cvijanović.

Zvaničnici Srpske ističu da je Incko svojom odlukom doveo u pitanje i opstanak BiH. Zbog toga se i najavljuju reakcije koje će biti adekvatne i institucionalno podržane.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglašava da je povlačenje nelegitimne odluke Valentina Incka jedini je način vraćanja na pređašnje stanje.

 - BiH ne može više da upravlja međunarodni protektor. Svi treba da znaju da Republika Srpska nikada nije preduzimala radikalne poteze. Reagovali smo samo zbog pritisaka i prijetnji u odbrani svog opstanka i očuvanja Republike Srpske koja je politička realnost, a koju neki poput Incka i njegovih međunarodnih mentora uporno pokušavaju da diskvalifikuju. To neće moći jer je narod i rukovodstvo Republike Srpske odlučno u odbrani svog identiteta, a protiv bilo kakvog protektorata koji ne postoji nigdje u Evropi, samo u BiH - rekao je Dodik.

Za ponedjeljak predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Predsjednik Vlade Radovan Višković ističe da je ovo prelomni trenutak za dalju sudbinu Republike Srpske i očuvanje njenog suvereniteta.

- Institucije Republike Srpske će u narednim danima preduzeti niz poteza koji će im jasno staviti do znanja da BiH ne može dalje da funkcioniše na ovaj način. To neće biti samo izraz volje političkog vođstva Repubike Srpske, nego, uvjeren sam, jedinstven stav naših građana. Vjerujem u to da će sve političke partije u Republici Srpskoj, bez obzira na naše unutrašnje političke razlike, prepoznati značaj ovog trenutka i stati u odbranu prava da iznosimo istinu. Nikada kao prije potrebno nam je jedinstvo i unutrašnji konsensuz o tome da je ovo crvena linija koju neće preći - naglasio je Višković.

Predstavnici Srpske poručuju da istina koja se brani zakonom nije istina, a nametnuti Zakon dolazi baš u trenutku kada se o istini najviše i govori.

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu", koju čine sve srpske partije iz ovog mjesta, poručila je da nikada neće prihvatiti nametanje zakona kojim se Srbi žele prikazati genocidnim.

Predstavnici republičkih institucija jasni – pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti ne može proći.

- Hipotetički, to znači da bi dijete koje se rodi danas, a koje bi nakon 18 godina osporilo tu presudu, bilo krivično sankcionisano. To je upravo pokazatelj da je to kolektivna odgovornost - izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra potpuno ispravnim potez rukovodstva Republike Srpske o potpisivanju peticije kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona koji je nametnuo Incko.

- Ajde da vidimo ko od nas u Republici Srpskoj misli da u Srebrenici nije bilo genocida, da to potpišemo. Hoćete li uhapsiti 500.000 Srba, milion srba. U koji zatvor ćete da ih stavite? Hoće se taj zatvor zvati BiH? Јe li to država u kojoj Srbi treba da žive? Zatvor u kome ne smije da misli svojom glavom? - istakao je Vulin.

Odlazeći visoki predstavnik posljednjom odlukom potvrdio je da Zakon leži u sili i zbog toga je potreban jasan odgovor institucija, poručuju predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koji će se obratiti na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

- Ovo je poruka izabranim predstavnicima srpskog naroda da tu Republiku Srpsku moraju štititi i da je zajedno moramo odbraniti - poručio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Stručnjaci iz oblasti prava ističu da je riječ o crvenoj liniji.

- Mi ovakve stvari nismo dozvoljavali ni 1992. ni 1993. godine. Ovo je najozbiljniji ispit zrelosti za poziciju i opoziciju Republike Srpske. Ovo nije pitanje ko je na vlasti i ko nije na vlasti. Ovo je pitanje opstanka, ili ima ili nema Republike Srpske - rekao je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović.

Nametnutim Zakonima koji se objavljuju na Internet stranici OHR-a pokazalo se da su procedure, pravo, zakon i suverenitet davno napustili BiH.

OHR odavno nema podršku Rusije i Kine koje su u Savjetu bezbjednosti UN-a i zatražile zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Na Inckovo mjesto, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti, pokušava se postaviti Kristijan Šmit, čiji je legitimitet osporen i prije nego što je zakoračio u BiH.