latinica  ћирилица
24/07/2021 |  19:28 ⇒ 25/07/2021 | 09:13 | Autor: RTRS

Potpisivanje peticije protiv Inckove odluke (VIDEO)

U Banjaluci, Bijeljini i Doboju danas je počelo potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH.
Branimo istinu, ne damo Srpsku - Foto: Twitter
Branimo istinu, ne damo SrpskuFoto: Twitter

Upućen je poziv svim građanima Republike Srpske, koji to žele, da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mjesnim zajednicama potpišu peticiju, a koju je pokrenuo i prvi potpisao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Građani koji su se danas odazvali na poziv da u svojim lokalnim zajednicama potpišu peticiju kojom odbacuju nametnuti zakon saglasni su u stavu da se radi o novom napadu na Republiku Srpsku.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević kaže da Republika Srpska neće pristati na to da se jedino srpskom narodu u cijelom svijetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja.

- Poštujemo sve žrtve drugih konstitutivnih naroda, ali ne možemo pristati na kvalifikaciju genocida i ne možemo pristati da bilo ko bilo kakvim političkim manipulacijama srpski narod, koji je vijekovima toliko stradao za slobodu i ne samo svoju već i slobodu drugih naroda koji sa nama žive, danas bude jedini narod u Evropi koji će biti okarakterisan kao genocidan - kaže Kovačević.

Nedopustivo je da u civilizovanom svijetu postoji praksa nametanja zakonskih rješenja i zabrana slobode govora, saglasni su političari koji su se u Bijeljini pridružili potpisivanju peticije.

- Srpski narod je mnogo stradao u prethodnom vremenu i u posljednjem ratu i u Drugom svjetskom ratu i nad njim je počinjen genocid, ali ne možemo da prihvatimo nametnute činjenice da ne možemo da izražavamo svoje mišljenje i svoje stavove po pitanju onoga što se dešavalo na ovim prostorima - izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

- To pravno nasilje koje se desilo neće doprinijeti ni žrtvama zločina, neće doprinijeti ni tome da se promijeni stav o tome da genocida nije bilo - rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Zabrana govora usmjerena je protiv istine, ali se istina ne može sakriti, saglasni su potpisnici peticije i u Doboju. Oni su pozvali sve u Republici Srpskoj da u ovom trenutku budu jedinstveni.

Svi građani Republike Srpske, pozvani su, ukoliko to žele, da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mjesnim zajednicama potpišu peticiju o neprihvatanju nametanja zakona odlazećeg visokog predstavnika.