latinica  ћирилица
25/07/2021 |  08:30 | Autor: SRNA

Obilježavanje 80 godina od ustaškog zločina nad livanjskim Srbima

Višednevno obilježavanje 80 godina od ustaškog zločina nad 1.600 Srba u Livnu tokom Drugog svjetskog rata danas počinje u Banjaluci i Beogradu gdje će biti služeni pomeni za stradale.
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Ustaše su u danima oko Ognjene Marije 1941. godine u livanjskom kraju ubile oko 1.600 Srba.

Na stratištima Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, u jamama Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača ostala su tijela muškaraca, žena, staraca i djece, među kojima njih 250 nije navršilo ni šest godina.

Parastosi Srbima pobijenim ljeta 1941. godine danas će biti služeni u crkvama Svetog Marka u Beogradu i Svetog Јovana Bogoslova u banjalučkom naselju Lauš, saopšteno je iz Udruženja "Ognjena Marija Livanjska".

Programom obilježavanja predviđeno je da parastos 30. jula bude služen u Spomen-kapeli u Livnu.

U Gubinu će 31. jula biti služen parastos kod groba sveštenika Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana, te u Čaprazlijama na mjestu srušenog spomenika stradalima na spomen-groblju na Barjaku.

Parastos ubijenim livanjskim Srbima biće služen i u Novom Sadu 2. avgusta i u Brčkom 4. avgusta.

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima iz livanjskog kraja organizuju Udruženje Ognjena Marija Livanjska i Parohija lijevanjska.

Iz Udruženja kažu da će se 80. put pomoliti za pretke koji si živote skončali u jamama livanjskog kraja u najtežim mukama.

- Naši rođaci, kumovi, prijatelji, komšije, sunarodnici ubijeni su ustaškom rukom na 17 stratišta na području Livna i okoline. Ovo je 30. ljeto kako su njihove mošti povađene sa većine stratišta i sahranjene u zajedničku grobnicu u Spomen-kapeli podignutoj u porti Srpske pravoslavne crkve u Livnu - ističu u Udruženju Ognjena Marija Livanjska.