latinica  ћирилица
25/07/2021 |  08:53 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

Željko Aleksić hercegovački kamen pretvara u pravo umjetničko djelo (FOTO/VIDEO)

Za Hercegovinu kažu da je zemlja sunca i kamena.
Željko Aleksić - Foto: RTRS
Željko AleksićFoto: RTRS

Iako na prvi pogled izgleda divlji, krut i nesavladiv, taj hercegovački kamen u vještim rukama pretvara se u pravo umjetničko djelo.

Mladi Željko Aleksić iz Trebinja od kamena može da napravi i najnevjerovatnije stvari.

Put od krute kamene gromade do finog, do detalja razrađenog oblikovanog umjetničkog djela je dug i težak, kaže Željko.

Osnove zanata usvojio je od starog, sada pokojnog trebinjskog majstora Vukića Koprivice.

- Ne postoji materijal koji je za mene izazovniji od kamena. Put od kamena do rezultata nije lak ni jednostavan - izjavio je Željko.

Već sa dvadesetak i nešto godina odvažio se da i on napravi gusle od kamena, i nešto sasvim nevjerovatno: lanac od kamena.

Lanac od kamena (Foto: RTRS)

Devet slobodnih, međusobno uvezanih karika isklesano je iz jednog komada kamena, a koliko rada i vještine za to treba nije lako ni zamisliti.

- Kažu da se kamen ne može istegnuti. Јa sam istegao kamen - rekao je Željko.

 

Ne želi, kaže ovaj mladi suprug i otac troje djece, da uđe u kliše i radi samo jedno: želi da se u svojim majstorijama okuša na više različitih predmeta.

Radi ikonostase, nadgrobne detalje, kamene ukrase, suvenire, a u Tesliću je nedavno postavljena monumentalna statua kralja Dragutina, Željkovih ruku djelo.

Sada za Ozren radi skulpturu Spomenka Gostića , najmlađeg srpskog heroja.

- To je za mene izazov - poručio je Željko.

Dug je put od jednodimenzionlne skice do konačnog rezultata. Željko je samouk, bez akademskog kiparskog obrazovanja i smatra da se pravi rad ne može naučiti kroz teoriju.

Pet odsto je, kaže, talenat, a ostalo krvavi rad.

Sa brusilicama, dlijetima i čekićima nekad provede i cijeli dan, a ako ga nešto baš posebno "okupira", kaže da nekad ne jede i ne pije satima.

Narudžbe mu stižu iz svih naših krajeva, pa i iz svijeta. Kamene gusle uskoro putuju u jedan muzej u Srbiji i uskoro počinje jedan rad za Herceg Novi.

Kada vidite sitne detalje i čipkaste ukrase na njegovim radovima, onda shvatite da taj hercegovački kamen i nije tako tvrd i bezvrijedan, nego mu samo treba par vještih ruku da ga pretvore u bilo šta što možete zamisliti.