latinica  ћирилица
25/07/2021 |  09:22 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

Mastilović: Nametanje zakonskih rješenja stavljanje hipoteke genocidnosti Srbima

Istoričar Draga Mastilović izjavio je da je cilj zabrana svakog, pa i naučnog istraživanja i preispitivanja pojedinih ratnih događaja, da se stavi hipoteka genocidnosti cijelom srpskom narodu kako bi se našlo opravdanje za amnestiranje svih koji su Srbe uništavali tokom 20. vijeka.
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

Mastilović je pojasnio u izjavi Srni cilj zabrane preispitivanja pojedinih ratnih događaja nije samo ukidanje institucionalnog okvira Republike Srpske, čime bi u dogledno vrijeme bio definitivno zaokružen proces zatiranja srpske nacije zapadno od Drine, već i stavljanje hipoteke genocidnosti čitavom srpskom narodu.

Time bi se, kako je istakao, proces istorijskog revizionizma doveo do vrhunca i tako našlo opravdanje i razlog za amnestiranje svih onih koji su srpski narod masovno uništavali tokom 20. vijeka.

- Tako bi bile relativizovane i istorijske činjenice da su prvi koncentracioni logori u Evropi napravljeni za Srbe u Prvom svjetskom ratu, da je u Drugom svjetskom ratu nad Srbima izvršen stravičan genocid i konačno da su u posljednjoj deceniji 20. vijeka Srbi brutalno etnički očišćeni sa većeg dijela svojih etničkih teritorija zapadno od rijeke Drine - precizirao je Mastilović.

On smatra da bi bilo naivno pomisliti da je nametanje zakonskih rješenja o negiranju genocida odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka plod njegove volje i promišljanja.

Prema njegovim riječima, to je samo dio jednog veoma dugog istorijskog procesa svođenja Srba na prostor i mjeru koja drugima odgovara.

Mastilović, koji je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao posljedica genocida, ali genocida koji je nad srpskim narodom sproveden u toku Drugog svjetskog rata.

Njen institucionalni dejtonski okvir, kaže, danas predstavlja posljednji garant opstanka srpskog naroda zapadno od rijeke Drine.

- Upravo zbog te činjenice, dio međunarodne zajednice, sklon istorijskom revezionizmu, permanentno posljednjih decenija sprovodi genocid nad istinom, a Haški tribunal nema primarni zadatak da sudi za ratne zločine već da konstruiše za njih poželjnu istoriju - rekao je Mastilović.

Pošto presude tog tribunala, posebno događaji u i oko Srebrenice, u posljednje vrijeme dolaze pod lupu ozbiljne kritičke naučne opservacije, čime se i njihova haška interpretacija dovodi u pitanje, Mastilović je naveo da je logično da je za kreatore čitavog tog projekta zabrana bilo kakvog kritičkog preispitivanja tih događaja jedini način da istina ostane zapretena pod naslagama iskonstruisane haške istorije.