latinica  ћирилица
25/07/2021 |  09:33 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Ković: Najstrašniji Inckov skandal, potrebna solidarnost Srbije sa Srpskom

Istoričar Miloš Ković ukazao je na potrebu donošenja rezolucije koja zabranjuje poricanje genocida nad srpskim narodom, te da će peticija koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da se odbaci odluka Valentina Incka o nametanju "zabrane negiranja genocida" imati efekta.

Ković, koji je profesor na Filozofskom fakutletu Univerziteta u Beogradu, smatra da je poslije odluke odlazećeg visokog predstavnika o "zabrani negiranja genocida" ključna potpuna solidarnost Srbije sa Republikom Srpskom.

Ković je u intervjuu za Srnu ocijenio da je cilj tog Inckovog posljednjeg napada na Srbe u stvari da se konačno žrtve proglase zločincima, a da se zločinci proglase žrtvama.

On je rekao da Incko pokušava da uvede delikt mišljenja i da zabrani slobodu misli i govora, slobodu istraživanja za stručnjake, što je najstrašniji skandal.

- Mi bi to i razumejli da je riječ o pojavama kao što je Holokaust, ali to da proglašava zabranu i traganje za istinom kada je u pitanju Srebrenica, to je zaista najstrašniji skandal - rekao je Ković u intervjuu za Srnu.

Dodikova peticija će imati efekta, ključna solidarnost svih Srba

Za peticiju koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da se odbaci ova nametnuta odluka odlazećeg visokog predstavnika, Ković kaže da će apsolutno imati efekta, jer sve što se pokreće mora imati efekta.

- Ono što je ključno je potpuna solidarnost Srbije sa Republikom Srpskom u ovoj stvari i svakoj drugoj koja se tiče nacionalnog interesa - rekao je Ković.

On je ocijenio da je namjera Inckove odluke da se narod koji je pretrpio genocid tri puta u 20. vijeku, odnosno srpski narod u Republici Srpskoj, Srbiji, u Crnoj Gori, naročito u Hrvatskoj, proglasi za gencidan i optuži za genocid.

- Srebrenica i sve ostalo je namijenjeno isključivo tome. Drugi cilj je ratnički pohoda Zapada širom svijeta i NATO pakta, pod izgovorom "nećemo valjda da dozvolimo još jednu Srebrenicu" - rekao je Ković.

A treći cilj je, istakao je Ković, ulagivanje muslimanskom svijetu, odnosno sakriti činjenicu da su oni nanijeli mnogo zla muslimanskom svijetu i proglasiti Zapad za dušebrižnike, koji tobože Srbe zbog toga gone.

Usmjeriti snage na istraživanje genocida nad Srbima u 20. vijeku

Ković je ocijenio da je ovo još jedan signal da će, ako Srbi ne žele da govore o genocidu koji su pretrpjeli, onda oni koji su počinili genocid nad Srbima, ne samo da govore o tome već da za to optužuju same Srbe.

- To je kao kada bi Nijemci optužili Јevreje za Aušvic ili kada bi Turci optuživali Јermene za genocid, što zaista i rade - rekao je Ković, te istakao da Srbi treba da glavne istraživačke snage usmjere na istraživanje genocida nad Srbima u 20. vijeku, odnosno u Prvom i Drugom svjetskom ratu i odbrambeno-otadžbinskom ratu devedesetih.

Ković smatra i da je ova Inckova odluka donesena da bi se kontriralo nalazima Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici, koja je utvrdila da se nije desio genocid, ali i da je to reakcija na intenzivnije bavljenje BiH od strane Rusije, a naročito Kine, koja je sad novi faktor u Savjetu bezbjednosti UN.

- Mislim da je ovo signal onih koji su Inckovi gospodari da će zauzeti tvrd stav u BiH, kao što ga zauzimaju na Kosovu i Metohiji i drugim tačkama širom planete u sukobu sa Rusijom i Kinom - smatra Ković.

Prema njegovim riječima, ono što se Srbima događa je dio jednog šireg odmjeravanja snaga "od Hong Konga do Une", zbog čega Srbi treba da budu vrlo jasni i vrlo određeni, što je najvažnije solidarni, jer ono što pogađa Republiku Srpsku, pogađa direktno odmah i Srbiju i obrnuto.

- Tu moramo da budemo kao jedan i nema prebacivanja odgovornosti. Moramo da budemo svi jedinstveni. Nama je potrebna rezolucija koja zabranjuje poricanje genocida nad srpskim narodom - istakao je Ković.

On je rekao da se to odnosi ne samo na genocid nad Srbima u Јasenovcu ili Јadovnu, Starom Brodu, Garavici, nego i genocid koji je srpski narod pretrpio devedesetih godina u "Oluji" i u svim zločinima koje su Srbe pogodili na tlu BiH.

- Mi moramo da čuvamo svoje sjećanje i da naši mučenici budu naši svetitelji, kao što i radi Srpska pravoslavna crkva - rekao je Ković.

Silni misle da mogu da pišu istoriju

Što se tiče ovih napada, nevolja je u tome, kaže on, što ti silni misle da mogu da pišu istoriju.

- Prosto je nevjerovatna ta njihova iluzija, u koju vrlo često upadaju kada misle da jači može da piše istoriju. Јači pišu istoriju možda pet, 10, 20 godina, ali njihova istina traje onoliko koliko i njihova sila. Tako da je ovo što su uradili smiješno - rekao je Ković.

Ne treba gubiti živce, smatra on, već odmjeriti poteze i raditi istrajno protiv toga.

- Dakle, u Srebrenici je došlo do masovnog zločina, tamo nije bilo genocida - rekao je Ković i upitao zašto niko ne govori o žrtvama srpskim civilima koji su postradali i najstrašnije pobijeni u opštinama Srebrenica, Milići, Bratunac...

Ković je ocijenio da bi srpski istoričari konačno trebalo da prestanu da se bave nekim beznačajnim temama i da se glavne snage usmjere ka istraživanju genocida nad srpskim narodom, to je ključno.

On je ukazao i na otimanje lika Nikola Tesle u Hrvatskoj od strane onih koji su pobili cijelu njegovu porodicu, kao i na optužbe za genocid koje dolaze od kosovskih Albanaca, odnosno onih koji su protjerali oko 250.000 Srba samo 1999. godine.

- Danas drže naše ljude u getima širom Kosova i Metohije i onda nas optužuju za genocid. Tragikomična je ta njihova vjera, uvjerenje da mogu da nameću interpretaciju istorije samo zato što u ovom trenutku misle da su jači, a nisu - rekao je Ković.