latinica  ћирилица
25/07/2021 |  09:52 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Foča - nezaobilazna destinacija za domaće i strane turiste (VIDEO)

"Dobro došli u krajeve divlje romantike!" – slogan je koji slijede brojni turisti pod suncobranom "Fočaravajuće" koji Foču i njenu okolinu godinama čini nezaobilaznom destinacijom za domaće i strane turiste.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Rafting Tarom i Drinom, boravak u Nacionalnom parku "Sutjeska" planinarenje, biciklizam, rekreacija, kanjoning, vožnja po bespuću i čega sve nema, sadržaji su u kojima uživaju zaljubljenici u prirodne ljepote i dobar provod.

Rafting Tarom, rijekom čiji je kanjon drugi po veličini u svijetu, nezaobilazno je odredište na svim turističkim mapama.

"Suza Evrope" – rijeka Tara za mnoge je zbog raftinga nezaboravno iskustvo sa prirodnim ljepotama koje je okružuju.

Doživljaj upotpunjuju i savremeno opremljeni rafting kampovi smješteni uz Drinu od Bastaha do Huma. Upravo do mjesta gdje od Tare i Pive nastaje opjevana zelena ljepotica – Drina.

Јedno od mjesta gdje se vrijedi uputiti jeste kamp "Drina Tara". Da se ovdje vrijedi odmarati potpisuje i porodica Bursać iz Šapca. Јednom su došli i ponovo su na omiljenoj destinaciji sa djecom.

Prvo kao avantura za zaljubljenike koji već od aprila i maja počinju spustove Tarom, a koji su dolazili sami ili s društvom, rafting je prerastao u prepoznatljiv turistički sadržaj kojem se vjeruje i u kojem se sve generacije mogu pronaći prema svojim željama i interesovanjima.

Najmlađi su oduševljeni bistrinom "suze Evrope", a među njima su i Borkovi i Draganini sinovi Lav Georgije i Metodije Bursać sa drugarima.

Ovdje nema mjesta dosadi, vesela igra i zabava na svakom koraku. Svakako i mir i spokoj koji pravi priroda, rijeka i dobri domaćini.

Ovdje je u ljetnim vrelinama sve prilagođeno relaksaciji, ispijanje kafe i ostalih pića, pod zracima planinskog sunca, uz nesvakidašnju muziku – šum rijeke.

Na ovom mjestu ne trebaju klime koje osvježavaju, a koje pokreće električna energija. Kreativnost i dobre ideje domaćina, dale su formulu koja osvježava i u restoranu. Prirodno hlađenje i dobro jelo i piće.

Buđenje, doručak, ispijanje kafice do polaska na spust Tarom. Domaćini se staraju da sve bude dobro upakovano i, kako nam rekoše posjetioci, "za plovidbu rijekom, koja je za divljenje kao let iz snova".

Rafting – turistički brend Republike Srpske za više od 20 godina postojanja, osvijetlio je obraz prošavši sve faze, od ideje za zaljubljenike u avanturizam, do ugodnog odredišta koje se pamti u koji se s radošću vraća i svraća.

Da bi se ispisivale turističke razglednice sa što više utisaka brojni su aranžmani u kojima mogu uživati.

S kraja na kraj, putovanje se nastavlja iz dana u dan, od "suze Evrope" do najstarijeg i jednog od najpoznatijih nacionalnih parkova u svijetu.

Nacionalni park Sutjeska od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas ostao je najsjajniji biser turističke ponude.

Јedan od najvećih bazena u Evropi, "gorske oči" glečerska jezera na "kraljici planina" Zelengori, najviša planina u BiH Maglić, kampovanje, šetnje, nastava u prirodi, spomenici kulturno-istorijskog nasljeđa samo su dio ponude koja vas čeka u granicama ovog parka. Sve ove slike odlaze i u svijet.

U fočanskom kraju iz knjige utisaka preporuke da se treba uvjeriti u ljepotu jedinstvenog fenomena prirode Pješčanih piramida, ostrvce Brioni, izletišta smještena uz 17 rijeka.

Priroda se postarala da u svim blagodatima mogu uživati i zaljubljenici u ribolov, kao i lovci koji ovdje mogu odmarati i uživati u "dobrom pogledu".

Uz hotele i motele, za one koji vole nešto više domaćeg ambijenta i na odmoru, smještaja ima i u seoskim domaćinstima i kampovima.

Iz Foče kao i na početku priče poruka "Dobro došli u krajeve divlje romantike!".

Cijelu priču pogledajte u videu: