latinica  ћирилица
25/07/2021 |  14:44 | Autor: SRNA

Njemačka: Mogućnost novih ograničenja za nevakcinisane

Postoji mogućnost da će biti neophodna ograničenja za nevakcinisane protiv virusa korona, ukoliko dođe do naglog porasta broja zaraženih virusom korona u Njemačkoj u sljedećih nekoliko mjeseci, izjavio je Helge Braun, šef kabineta njemačkog kancelara Angele Merkel.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

Braun je, međutim, za njemački nedjeljnik "Bild am zontag" rekao da ne očekuje nove stroge mjere zatvaranja zbog epidemije u Njemačkoj.

On je istakao da bi nevakcinisanim licima mogao biti zabranjen ulaz u objekte kao što su restorani, bioskopi i stadioni, jer "predstavljaju preveliki rizik za ostale".

Prema njegovim riječima, vakcinisanje je važno radi zaštite od teške bolesti, kao i zbog toga što će "vakcinisani imati veće slobode u odnosu na one koji nisu primili vakcinu".

Braun je naglasio da će takva politika biti zakonita, jer je država odgovorna za zaštitu zdravlja građana, prenio je AP.

Usljed širenja zaraznijeg delta soja virusa korona, njemački političari razmatrali su mogućnost obaveznog vakcinisanja radnika u određenim oblastima rada, uključujući medicinsko osoblje. Međutim, za sada nisu sprovedena bilo kakva nova ograničenja niti posebni zahtjevi.

Merkelova je tokom nedavne posjete Institutu "Robert Koh" izjavila da za sada neće biti sprovedena pomenuta politika, jer vlasti žele da se, prije svega, usredsrede na sam proces vakcinacije.

Ona, međutim, nije isključila mogućnost drugačijeg stava vlasti za nekoliko mjeseci.