latinica  ћирилица
25/07/2021 |  16:46 ⇒ 17:01 | Autor: RTS

Francuzi "šokirali" Amerikance

Košarkaši Francuske savladali su tim SAD 83:76, u meču prvog kola Grupe A košarkaškog turnira na Igrama u Tokiju.

Amerikanci su u Tokio došli sa namjerom da osvoje četvrto uzastopno olimpijsko zlato, a da im posao neće biti nimalo lak pokazao je već prvi meč na turniru, u kom su poraženi od Francuske.

Ekipa Vensana Kolea igrala je strpljivo, čak i u trenucima kada je imala dvocifren zaostatak i na kraju zasluženo stigla do velike pobjede nad američkim NBA zvijezdama.

Evan Furnije (28 poena) odigrao je fantastičan meč, pogađao je iz svih pozicija i dovodio do ludila odbranu Amerikanaca.

Veliku podršku imao je od Rudija Gobera (14 poena, 9 skokova) i Nanda de Koloa (13 poena, 5 skokova i 5 asistencija).

Kevin Durent (10 poena) nije bio na uobičajenom nivou, pa je ulogu najefikasnijeg igrača u timu SAD preuzeo DŽru Holidej (18 poena).

Amerikanci su vodili u većem dijelu meča, Francuzi nekako držali korak, pa je ekipa Grega Popoviča na poluvrijeme otišla sa prednošću od 45:37.

Francuska je u drugom poluvremenu zategla odbranu, pa su Amerikanci u trećoj doonici postigli samo 11 poena.

Ušlo se u neizvjesnih posljednjih 10 minuta. Ekipe su smjenjivale u vođstvu, a u posljednji minut ušlo se sa prednošću Francuza, posle trojke Furnijea.

Amerikanci su imali nekoliko prilika da dođu do izjednačenja, čak i vođstva, ali je odbrana Francuske izdržala nalete i sa linije za slobodna bacanja došla do velike pobejde.