latinica  ћирилица
25/07/2021 |  18:12 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Kome smeta pravoslavno groblje u mjestu Gornje Babice kod Lukavca? (VIDEO)

U Gornjim Babicama kod Lukavca danas je služen parastos na seoskom groblju, koje je rušeno čak četiri puta.
Gornje Babice kod Lukavca - Foto: SRNA
Gornje Babice kod LukavcaFoto: SRNA

Raseljeni mještani ovog sela , u koje se niko nije vratio, okupljaju se na groblju jednom godišnje, a ove godine dočekali su ih ponovo oskrnavljeni spomenici. Za nekadašnje stanovnike poruka je jasna- skrnavljenjem groblja žele se uništiti i posljednji tragovi života Srba u ovom selu.

Gornje Babice, selo nadomak Lukavca, na samoj obali jezera Modrac, prava je slika etničkog čišćenja. Nema nijedne obnovljene kuće, pa čak ni traga gdje je prije rata živjelo 250 domaćinstava. Nema ni struje ni vode, a do sela vodi izuzetno loš makadamski put. Neki od mještana željeli bi da se vrate na svoja vjekovna ognjišta, ali na svakom koraku nailaze na opstrukcije.

- Naših je 200 srpskih kuća spaljeno do temelja. Pojedicni su od starta, ne znam koje ono godine, pokušali da traže povrat, kad su došli u opštinu Lukavac dobili su odbijenicu, kakav kaže povrat, to je teritorija zauzeta.Šta ću vam više reći i danas dana je tako. Sad kad bi se neko od nas pokušao vratiti stoji natpis – seli se bićeš ubijen - ističe Slobodan Konculić.

Konculić, koji danas živi u Doboju, priča da su ga i prvi put kada je došao da obiđe svoje imanje kamenovala djeca iz susjednog bošnjačkog sela.

- Parkirali auto , bili smo kamenovani, kamenovani od strane te njihove djece, kad sam se požalio trgovcu, trgovac je bio musliman, kaže- što si dolazio. Otišli smo u Lukavac direktno u policiju da prijavimo, kaže onaj policajac – pa ko vam je rekao da idete gore. Trebali ste prvo doći ovdje da vidimo da li mi vama možemo dati pomoć, ako ne onda vrati se odakle si došao - priča Konculić.

Policija i sada obezbjeđuje skupove mještana Babica na groblju na kome je oskrnavljeno 40 spomenika. Vandali koji su već četiri puta rušili srpske nadgrobne spomenike, nisu kažnjeni.

- Navodno našao dva lica iz susjednog sela Poljice, obzirom da su čekali da prođe 10 godina, nisu ih procesiurali nego su jednostavno dali im vjetar u leđa, nisu se čak udostojili ni da objave inicijale, a kamoli ime i prezime. Znači čekali su da kantonalni sud u Tuzli donese odluku da je zastario krivični postupak gonjenja, znači dobili su vjetar u leđa - napominje Lazo Stankić.

Babičani se tradicionalno okupljaju svake posljednje nedjelje u julu na praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice. Sjećaju se lijepog života u nekada bogatom i naprednom selu.

Mještani su se suočili i sa brojnim problemima u dokazivanju vlasništva nad zemljom, pa su naišli čak i na odbijanje službenika katastra da im izdaju posjedovne listove. Bilo je i manipulacija koje su završene upisom u zemljišne knjige navodno prodatih parcela, a da pravi vlasnici o tome ništa nisu znali. Mještani Gornjih Babica, ipak, istrajavaju u namjeri da se u svoje selo vrate , da obnove kuće i očuvaju vječno počivalište predaka.