latinica  ћирилица
25/07/2021 |  18:44 ⇒ 26/07/2021 | 07:09 | Autor: RTRS

Kakav će biti odgovor Srpske na odluku visokog predstavnika? (VIDEO)

Povodom posljednje nametnute odluke visokog predstavnika, u Banjaluci će sutra u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti održan sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Ovaj sastanak sazvao je predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, kako bi se usaglasili stavovi i odgovor na Inckovu odluku. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srpska neće dizati bilo kakve oružane pobune, već isključivo političke, dodajući da će imati svoju listu prijedloga koje će ponuditi ostalim liderima.

Uoči sastanka sa liderima parlamentarnih stranaka u Srpskoj Milorad Dodik iznosi svoje prijedloge - odbiti sva nametanja koja su se ikada desila od visokog predstavnika, donijeti odluku o povlačenju Republike iz svih sporazuma, među kojima je i onaj o Oružanim snagama, zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske i vratiti se onome što piše u Dejtonu.

- Mi smo samo na dva sporazum dali saglasnost, a to je vojska i oružane snage. Ostalo je sve nametnuto. Naravno mi nećemo dizati nikakve revolucije ni oružane pobune, ali ćemo podignuti sigurno političku pobunu koja će ići dotle da će pokazati da BiH nikako ne može da funkcioniše - istakao je Dodik.

Ukupna situacija trebalo bi da bude razmotrena na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kaže Dodik i Inckovu odluku još jednom naziva udarom na istinu.

- Apsurd da bude veći još, ima ljudi koji su iz oblasti prava, kaže, zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja na sajtu OHR-a, to je isto kao da neko lovačko društvo donijelo neki zakon i reklo sada više ne ganjamo životinje, nego ganjamo ljude i onda nakon sedam dana da vrijedi. Nigdje nema u pravnoj praksi nešto tako slično - dodao je Dodik.

Reakcije se, od trenutka donošenja odluke nižu i u Beogradu. Posljednja dolazi od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kaže – nametnute odluke nikada nisu donijele dobro. Tvrdi, još nije dobio analizu pravnih eksperata, ali i bez obzira na to sa Bošnjacima je nužan širok društveni dijalog.

- Јa nisam pristalica nametnutih i okrtoisanih odluka, one nikada nikome nisu donijele ništa dobro. One su donosile samo još veće podjele. Ali evo, vidjećemo kako će to da izgleda u budućnosti - naglasio je Vučić.

Posljednje Inckovo posezanje za "bonskim ovlašćenjima" samo dodatno udaljava Sarajevo i Banjaluku, smatraju analitičari. Bivši dekan banjalučkog Fakulteta političkih nauka i član Senata Republike Srpske Nenad Kecmanović kaže, ako je i namjera bila da se stvari donekle poprave, rezultiraće samo suprotnim.

- Ovo je, znate, ulje na vratru, biće novi povod za sukobe tim prije što je čitava ta stvar oko visokog predstavnika problematizovana na međunarodnom nivou - kaže Kecmanović.

Nižu se i reakcije istoričara. Za njih je Inckova odluka skandal, čiji je cilj zabrana svakog, pa i naučnog istraživanja pojedinih ratnih događaja i stavljanje hipoteke genocidnosti cijelom narodu.

- Sada je ovom odlukom pružen dobar alibi za sve oni koji će umnožavati napade na Republiku Srpsku u narednom periodu i nas sigurno u tom pogledu čekaju nevesela vremena. Ono što je druga opasnost, ne manje značajna, možda čak i veća od ovoga što sam rekao, jeste taj istorijski revizionizam - dodao je istoričar Draga Mastilović.

- Mi treba da glavne snage svoje istraživačke usmjerimo na istraživanje genocida u 20. vijeku. Nama je potrebna rezolucija koja zabranjuje poricanje genocida nad srpskim narodom i to ne samo Јasenovca ili Јadovna ili Starog Broda ili Garavica, nego genocida koji je srpski narod pretrpio 90-ih godina - istakao je istoričar Miloš Ković.

Kakav će tačno biti odgovor iz Srpske moglo bi da bude poznato već sutra. Predstavnici svih stranaka najavili su svoj dolazak u Narodnu skupštinu. Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić očekuje da će parlamentarne stranke pokazati najveću moguću sabornost i zajednički stav, dodajući da će i ova stranka iznijeti svoje prijedloge.