latinica  ћирилица
25/07/2021 |  19:27 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Trebinjski vinogradari očekuju dobar rod grožđa (VIDEO)

Trebinjski vinogradari, ako je suditi prema trenutnom stanju, očekuju dobar rod grožđa.
Vinogradarstvo - Foto: RTRS
VinogradarstvoFoto: RTRS

Na ruku su im išli sušan period i izostanak biljnih bolesti. Procjenjuju da će ubrati veće količine grožđa u odnosu na prošlu godinu.

Povoljna činjenica je što su vinarije, zahvaljujući smirivanju pandemije i otvaranju tržišta, uspjele da prodaju značajnije količine vina.

Јovo Runjevac, iz naselja Zgonjevo, kaže da je ovogodišnji rod grožđa, na više od jednog hektara vinograda, u izuzetno dobrom stanju. Kiše su izostale, pa lozu nije morao često da tretira zaštitnim sredstvima. Zrenje će kasniti desetak dana, ali prodaja ne bi trebalo da bude problem.

- Ako je grožđe sa ovog područja, i ima dobar kvalitet, nije problem, imamo interesante iz drugih područja - rekao je Runjevac.

Zbog kašnjenja vegetacije, tek je počelo šaranje grozdova. U plantažama Agrofina od kraja juna u funkciji su sistemi za navodnjavanje. U toku je skidanje viška zelene mase i priprema grozdova za zrijevanje.

- To se radi da bi vlaga, hrana, vitamini išli u grozd, a poslije berbe u korijen, da se pripremi za narednu godinu - naveo je poslovođa Agrofina Đoko Radulović.

Vinogradi, u ovom periodu godine, izlaze iz kritičnog perioda za razvoj biljnih bolesti plamenjače i pepelnice.

Dug i sušan period ove godine doprinio je dobrom kvalitetu grožđa. U Agrofinu kažu da očekuju rod veći za deset do petnaest odsto u odnosu na prošlu godinu.

A riječ je od oko 1,1 milion kilograma. Zbog interesa domaćih i vinarija u regionu, proljetos su zasadili novih dvanaest hektara bijelim sortama grožđa.

- Otprilike, ulaganja su 40 do 50.000 maraka po hektaru, za tri godine, kada loza izlazi na prvi značajniji rod - ističe rukovodilac vinogradarske proizvodnje Agrofin Branko Anđelić. 

Anđelić je rekao da su, zbog nelojalne konkurencije i uvoza grožđa, prinuđeni da cijenu grožđa godinama drže na istom nivou, iako troškovi rastu.

- Nekad je upitna sama proizvodnja, jer su ulaganja velika, nekad je teško sačuvati grožđe, da ne dođe do bolesti. Ako nemamo kvalitet, nemamo ni prihode - dodao je Anđelić.

Ukoliko potraju povoljni vremenski uslovi, glavnu berbu grožđa očekuju u prvoj dekadi septembra.