latinica  ћирилица
25/07/2021 |  19:41 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Lopare: Počeo "Sajam domaćih proizvoda i kućne radinosti" (VIDEO)

U okviru "Dana dijaspore", u Loparama se danas održava "Sajam domaćih proizvoda i kućne radinosti", na kojem je svoje proizvode izložilo 30- tak proizvođača i udruženja iz ove lokalne zajednice.
Lopare - Foto: RTRS
LopareFoto: RTRS

Uz majevičku rakiju, ova regija ima još jedan brendiran i zaštićen proizvod. To je dimljeni sir Zarac čija je proizvodnja počela upravo na Majevici. U toku su planovi za obimniju proizvodnju, jer je ovaj sir teško naći u prodaji.

- Nije to tajna, jeste teško, to je dug proces a zahtjevan, mnogo je lakše napraviti ostale vrste sireva što se prave na našem području - ističe Duška Mitrović iz Lopara.

Osim gastronomske ponude, izlagači su predstavili i svoja umjetnička djela. Snježana Andrić je svoju mladalačku želju da slika, ispunila nakon što je kao ljekar otišla u penziju.

Snježana Andrić iz Bijeljina kaže da joj je želja iz gimnazijskih dana da slika.

- Imala sam onda suviše sloobodnog vremena kad sama se penzionisala, i ozišla sam jedno jutro i kupila platno, kupila uljane boje i počela da slikam - istiće Andrićeva.

Svaki treći stanovnik Lopara je u inostranstvu, a najviše ih je u Švajcarskoj. Saradnja sa dijasporom je odlična, kažu u ovoj opštini. Dijaspora je do sada uložila u 12 projekata u metalskoj i hemijskoj industriji, kao i u poljoprivredu.

- Mislim da je preko 60 odsto sredstava koja su u domaćinstvima ovdje su porijekla iz dijaspore, jer nema kuće na Majevici koja nema nekog vani i da ne pomaže taj kućni budžet kroz doznake - ističe Rado Savić načelnik Lopara.

Iz opštinske administracije apelovali su na sve Majevičane u dijaspori, ukoliko imaju administrativne probleme, da im se obrate. Dani dijaspore u Loparama biće nastavljeni i narednih godina, najavljuju iz lokalne uprave.