latinica  ћирилица
25/07/2021 |  21:16 | Autor: SRNA

Novi lokaliteti dodati na Listu svjetske baštine

Lokaliteti iz Saudijske Arabije i Francuske, kao i grupa evropskih banja dodati su na Listu svjetske baštine UNESK-a.
UNESKO - Foto: arhiv
UNESKOFoto: arhiv

Na listu je dodat francuski svetionik "Kordouan" koji je star 400 godina i poznat kao "kralj svetionika". On je posljednji takve vrste u Francuskoj i tek drugi poslije španske "La korunje", koji je upisan na Listu svjetske baštine UNESK-a.

Izgrađen je na samom kraju 16. vijeka i stoji u Atlantskom okeanu u jugozapadnoj Francuskoj u "izuzetno neprijateljskom okruženju", navode iz Uneskovog komiteta za svjetsku baštinu, koji je svoju odluku objavio na godišnjem sastanku odbora održanom u Fudžouu u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fuđijen.

Šesti po redu lokalitet iz Saudijske Arabije dobio je priznanje od Uneska. Hima, koja se nalazi na jugozapadu te države, dom je jednog od najvećih kompleksa umjetnosti od stijena na svijetu, javlja Kineski međunarodni radio.

Hima ima više od 34 odvojena lokaliteta, uključujući natpise na stijenama i bunare duž rute drevnih arapskih karavana. Lokacija obuhvata 557 kilometara kvadratnih.

Na Listu svjetske baštine UNESK-a upisana je i grupa vodećih evropskih banja zbog "izuzetnog svjedočanstva o evropskom banjskom fenomenu" od 18. vijeka do tridesetih godina prošlog vijeka, naveo je Unesko u svom saopštenju.

Među banjama upisanim na Unesko listu su Baden bei Vien u Austriji, Spa u Belgiji, Karlove Vari, Frantiskovi Lazne i Marijanske Lazne u Češkoj, Viši u Francuskoj, Bad Ems, Baden-Baden i Bad Kisingen u Njemačkoj, Montekatini Terme u Italiji i banja Bet u Velikoj Britaniji.