latinica  ћирилица
26/07/2021 |  07:16 | Autor: SRNA

Dejstvovano sa 35 raketa

Preduzeće Protivgradna preventiva Republike Srpske dejstvovalo je sa 35 protivgradnih raketa, a nije bilo pojave štete od grada na branjenom području.
Protivgradna zaštita - Foto: RTRS
Protivgradna zaštitaFoto: RTRS

 - Zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite juče je preveden u stanje pripravnosti od 15.00 do 20.00 časova. Dozvola za dejstvo dobijena je od Centra letnih informacija u periodu od 16.28 do 19.20 časova, dok je tokom dana postojala zabrana korištenja vazdušnog prostora - saopšteno je iz Protivgradne preventive.

Od 15.00 časova radarskim sistemima praćena je oblačnost u jugozapadnoj vazdušnoj struji, koja prvo izvan branjenog područja, južno od Banjaluke, ugrožava teren Banjaluke, Laktaša, Srpca, Prnjavora i kasnije Dervente, Doboja, Ozrena i Posavine, te Brčko distrikta i Gradačca.

- Preventivno smo dejstvovali na osam jačih ćelija, sa metodološki zadovoljenim kriterijumima gradoopasnosti, kako bismo spriječili pojave krupnijeg grada. Od pojava je zabilježena samo sugradica u pljusku na terenu Doboja i Prnjavora - naveli su iz Protivgradne preventive.

Od 17.18 do 19.00 časova dejstvovalo je 30 stanica i ispaljeno ukupno 35 protivgradnih raketa na području lokalnih uprava Srbac /osam stanica, 13 raketa/, Prnjavor /pet stanica, pet raketa), Derventa /jedna stanica, jedna raketa/, Doboj /četiri stanice, četiri rakete/, Modriča /četiri stanice, četiri rakete/, Gradačac /četiri stanice, četiri rakete/, Šamac /jedna stanica, jedna raketa/, Donji Žabar /jedna stanica, jedna raketa/, Brčko distrikt / dvije stanice, dvije rakete/.

Јučerašnje dejstvovanje bilo je 23. u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, u kojoj su ispaljene ukupno 593 protivgradne rakete.