latinica  ћирилица
26/07/2021 |  09:41 ⇒ 11:48 | Autor: RTS

Kon: Epidemiološka situacija pogoršana

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon ističe da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedjelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Navodi da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada je u Srbiji bilo više od 9.000 hospitalizovanih.

Na pitanje kada se može očekivati pik četvrtog talasa, Kon je rekao da uspon traje osam nedjelja, a kako je počeo posljednje nedjelje juna trajaće i u avgustu.

Ono što je dodatni problem, kako kaže Kon, u septembru se očekuje i ponovno okupljanje kolektiva, početak školske godine, a prije toga će se veliki broj ljudi vratiti sa ljetovanja.

- Ali, imamo i vakcinisane, što su sve značajne činjenice koje će uticati na tok. Da nemamo vakcinisane ne bi bilo čudno da ovaj posljednji skok bude pik, ali doći će do četvorocifrenog broja zaraženih na dnevnom nivou, to je jasno - rekao je Kon za TV Pink.