latinica  ћирилица
26/07/2021 |  10:39 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Kalinić: Јedinstveno u odbrani prava na slobodu i demokratiju

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je za Srnu da počinje sedmica koja po mnogo čemu može biti sudbonosna za Srpsku, kada je potrebno donijeti teške odluke i kada će se pokazati da li smo u stanju da odbranimo naše pravo na slobodu, demokratiju i ravnopravnost sa druga dva konstitutivna naroda u BiH.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić je ocijenio da vanredna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zbog značaja i okolnosti u kojima će se održati može se uporediti sa prvom Skupštinom srpskog naroda u BiH prije 30 godina.

- Tada su tzv. građanski Srbi zajedno sa nacionalno osvješćenim Srbima stali pod jedan krov i jasno rekli "ne" nadglasavanju, domaćem i inostranom diktatu i spriječili da budemo politički apatridi u ovoj zemlji. Ovo što se danas dešava sa opozicijom u Srpskoj, koja je sklona da borbu protiv nametnute odluke Vlanetina Incka ironično proglasi "Dodikovim ustanakom protiv protektorata" i tobože nagodbom dogovorenom sa Inckom, Bakirom..., da nije tragično bilo bi komično - naglasio je Kalinić.

On je istakao da Dodik s pravom traži od najvažnije demokratske institucije u Srpskoj, Narodne skupštine, da pruži legalan i legitiman odgovor ne samo na Inckov nametnuti zakon u vezi sa Srebrenicom nego i da da odgovor na politiku decenijskog protektorata u jednoj, kakve li ironije, suverenoj evropskoj zemlji koja je i članica UN.

- Priliku za takav jasan i odlučan odgovor propustili smo prije mnogo godina kada su visoki predstavnici uptrebom bonskih ovlaštenja smjenjivali demokratski izabrane najviše funkcionere Srpske i nametnuli na desetine zakona i odluka. Neodlučnost, lični i opšti strah, loše procjene, uzaludna očekivanja i lažna obećanja od stranaca na kraju su se 2004. završili masovnim političkim odstrelom rukovodstva SDS, što sam i sam iskusio, od OHR - rekao je Kalinić.

Prema njegovim riječima, to se desilo i zbog toga što su stranci igrali na kartu srpske nesloge.

- Lideri opozicije su na velikom, rekao bih, istorijskom ispitu kod našeg naroda - da li su spremni, da li žele da budu dio budućih delikatnih i teških odluka koje će uticati na sudbinu našeg naroda, ali i odrediti budućnost Srpske i BiH. Dodik i vladajuća koalicija su se više nego jasno odredili. Naravno da smo zajedno jači. Cijena tog opredjeljivanja na koju stranu i za opoziciju može značiti da će protektori ponovo pokušati sa političkom represijom, lustracijama i raznoraznim sličnim mjerama. Mogu pokušati da sve ukinu, ali narod i državu neće moći. To je pokazalo vrijeme od početka '90. do danas. Sve u životu ima svoju cijenu, konačno, sve može biti na prodaju, samo država nikada i nikome - poručio je Kalinić.