latinica  ћирилица
26/07/2021 |  10:42 ⇒ 10:59 | Autor: Večernje novosti

Premijera "Јugoslavija, moja dežela" Pozorišta Prijedor

U saradnji Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor po tekstu Gorana Vojnovića nastala je predstava "Јugoslavija, moja dežela", u režiji Marka Misirače, čije je premijerno izvođenje u Kopru 30. jula na Primorskom ljetnjem festivalu.
Premijera:"Јugoslavija, moja dežela" (Foto: I. Motl) -
Premijera:"Јugoslavija, moja dežela" (Foto: I. Motl)

Predstava "Јugoslavija, moja dežela" je svojevrsno zaokruženje trilogije koju su reditelj Marko Misirača i dramaturg Ivan Velisavljević započeli uspješnim, nagrađivanim predstavama "Sinovi umiru prvi" i "Sabirni centar", u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

- Odnosi očeva i sinova, kao i odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne su teme i svjetska književnost ih je obradila na mnogo načina. Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umijemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance djeluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu - istakao je Misirača.

- Folkor Јugoslavije je svakako prisutan u predstavi, tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vrijeme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sjećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu - pojasnioje reditelj.

U ovoj predstavi igraju Blaž Popovski, Boris Šavija, Mojca Partljič, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević. Dramatizaciju su radili Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, scenografiju Dragana Purković Macan, kostimografiju Јelena Vidović, muzika i video-dizajn Petar Bilbija, a scenski pokret Marija Milenković.