latinica  ћирилица
26/07/2021 |  10:55 | Autor: SRNA

Lazić: Svi srpski predstavnici treba da napuste zajedničke institucije

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić pozvao je sve srpske predstavnike da napuste institucije BiH zbog odluke visokog predstavnika o nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida".
Veljko Lazić - Foto: Glas Srpske
Veljko LazićFoto: Glas Srpske

- Svi srpski predstavnici treba da napuste institucije BiH i vrate se u Republiku Srpsku, sve dok se ne poništi ova Inckova odluka - rekao je Lazić Srni.

Lazić je rekao da je za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljiva i uvredljiva Inckova odluka jer se otvoreno stavio na stranu Bošnjaka kako bi se u javnosti stvorila slika da su jedino Bošnjaci žrtve rata, a Srbi zločinci i genocidan narod.

- Za Republiku Srpsku je poginulo 30.000 boraca i civila, počinjeni su stravični ratni zločini, te genocid nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Međunarodna zajednica i Njemačka namjerno ne žele da priznaju genocid nad Srbima, kao i zločine u proteklom ratu samo da bi Srbe proglasili odgovornim za ratna dešavanja na prostoru bivše Јugoslavije - rekao je Lazić.

On je naglasio da su u proteklom ratu ginuli i Srbi, nisu se valjda sami poubijali u Kravici, na Ozrenu, Podrinju, Posavini, visokoj Krajini, te dodao da je i to bio zločin i genocid, ali to međunarodna zajednica ne želi da prizna.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".