latinica  ћирилица
26/07/2021 |  12:33 | Autor: RTRS

Savez ratnih vojnih invalida osudio nametnutu odluku Incka

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske najoštrije je osudio nametnutu odluku visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocidя i veličanje ratnih zločinaca".
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Smatramo da je ova odluka sramna, bezobrazna i ponižavajuća. Ovo je kap koja je prelila i onako punu čašu i niko iz reda srpskog naroda nema prava da ćuti, a posebno institucije vlasti koje treba odmah da reaguju i da na po mogućnostu mirne i dostojanstvene načine pokažemo da ovako nešto ne smije se nikada više ponoviti i da su ove odluke za srpski narod neprimjenjive i da neće biti realizovane - ističe se u saopštenju.

U saopštesu se ističe da zahtijevaju od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske da hitno zakaže posebnu sjednicu parlamenta, na kojoj bi se usvojile sve potrebne odluke koje bi zaustavile primjenu odluke visokog predstavnika.

- Očekujemo da se na Skupštini zauzme stav da se svi predstavnici iz reda srpskog naroda povuku iz nnstitucija BiH, posebno iz Suda BiH, Tužilaštva, VSTS-a, policijskih agencija i da se zaustave sva finansiranja na nivou BiH - naglašavaju iz Saveza,

Poručili su da je sada vrijeme da se u Republici Srpskoj pokaže jedinstvo.

- Bez obzira na pripadnost vlasti ili opoziciji, sa učešćem društvene zajednice, republičkih institucija i institucija opština i gradova, svih nevladinih organizacija, svih građana Republike Srpske, koji će biti jedinstveni i pokazati da je dosta sa satanizacijom i poniženjima srpskog naroda - saopšteno je iz Saveza.

Pozvali su sve borce, ratne vojne invalide, porodice poginulih koji su krvlju i životima stvorili Republiku Srpsku da sada pokažu kako se brani Republnka Srpska, te da u gradovima, i opštinama sa institucijama vlasti zajedno pokrenu okupljanja i reagovanja sa jasnim stavovima i mjerama koje treba preduzeti da se ovo, kako ističu, do sada neviđeno zlo zaustavi i nikada ne ponovi.

- Budimo jedinstveni, pa neka se sadašnji i sledeći visoki predstavnik pita kako i na koji način da se njihove odluke provedu da li misle da sve građane Republike Srpske- i srpski narod mogu smjestiti i zatvore ili na druga mjesta gdje bi oni to željel. Ta im se želja nikada neće ispuniti - zaključili su u saopštenju.