latinica  ћирилица
26/07/2021 |  14:07 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Usvojeni amandmani o povećanju osnovice plate u institucijama BiH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u drugoj komisijskoj fazi podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, sa danas usvojenih pet amandmana.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Na prijedlog Kluba poslanika SDA prihvaćena su tri amandmana kojima se predviđa da osnovica plate za zaposlene u institucijama BiH iznosi 498,10 KM, a plata po ovoj osnovici obračunavala bi se u posljednjih pet mjeseci ove godine.

Predlagač amandmana objasnio je da bi se ovim plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelimično usklađivanje sa primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

Za ove namjene u budžetu BiH 2021. godine potrebno je više od 10 miliona KM.

Usvojena su i dva amandmana samostalnog poslanika Denisa Zvizdića, kojima se predviđa smanjenje budžetske rezerve, a ta sredstva bila bi upotrijebljena za finansiranje vrhunskog sporta.

Komisija nije podržala pet amandmana poslanika Naše stranke Mirjane Marinković Lepić, a koja je tražila da se umanje budžetske stavke za Predsjedništvo BiH, Generalni sekretarijat Savjeta ministara, Suda, Tužilaštva i Pravobranilaštva BiH.

Sredstva namijenjena za nabavku opreme, uglavnom automobila, u ovim institucijama bila bi, prema njenom prijedlogu, upotrijebljena za finansiranje odlaska sportista na međunarodna takmičenja, projekata kulture, nabavku opreme u Graničnoj policiji, obrazovanje Roma te organizacija lica sa invaliditetom.

Podršku članova Komisije nije dobio ni prijedlog amandmana poslanika A-SDA Јasmina Emrića da se iz tekuće budžetske rezerve za ovu godinu tri miliona KM usmjere za upravljanje migrantskom krizom.

Na današnjoj sjednici u drugoj komisijskoj fazi usvojen je Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Komisija je razmotrila i izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o praćenju realizacije preporuka revizije učinka "Aktivnosti institucija BiH za sprovođenje zaštite i spasavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći", te "Upravljanje grantovima u institucijama BiH".

Današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prisustvovao niko od poslanika iz Republike Srpske.