latinica  ћирилица
26/07/2021 |  14:15 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Šumski požari u Italiji, Grčkoj i Španiji (FOTO/VIDEO)

Šumski požari bijesne u regionima širom juga Evrope pojačani visokom temperaturom i jakim udarima vjetra.
Požari  u Grčkoj (Foto:firefightingreece.gr) -
Požari u Grčkoj (Foto:firefightingreece.gr)

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je danas da se vatrogasci u protekla 24 časa bore sa pedesetak požara i da će ih vjerovatno biti još pošto meteorološke službe najavljuju nove visoke temperature.

- Želim da naglasim da je avgust uvijek težak mjesec i zato je važno da svi mi, sve državne službe, budu u stanju pripravnosti dok se ne završi period borbi protiv požara - naglasio je Micotakis.

Zvaničnici vatrogasnih službi naglasili su da je nemar na farmama i građevinskim lokacijama odgovoran za nekoliko incidenata, od kojih se većina desila na jugu regiona Peloponez. Nisu prijavljene žrtve.

Požar u Grčkoj (Foto:agioithethoroi.gr)

Na italijanskom ostrvu Sardinija specijalizovani avioni iz Francuske i Grčke pomažu lokalnim vatrogascima u gašenju požara koji je uništio više od 4.000 hektara šume, a evakuisano je 350 ljudi.

Na Siciliji požar je izbio nedaleko od grada Eriće na zapadu ostrva.

U španskom regionu Katalonija u požarima je uništeno više od 1.500 hektara zemljišta nedaleko od mjesta Santa Koloma de Kural, a evakuisano je više desetina ljudi mada je danas pod kontrolom 90 odsto vatrene stihije.

U mjestu Lijetor u regionu Kastilja-La Manča tokom vikenda u požaru je opustošeno više od 2.500 hektara.