latinica  ћирилица
26/07/2021 |  15:47 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Gordana Tadić smijenjena je sa mjesta glavnog tužioca BiH, saopštio je Visoki sudski i tužilački savjet nakon odluke prvostepene disciplinske komisije za tužioce.
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić - Foto: SRNA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana TadićFoto: SRNA

Tadićevoj je izrečena disciplinska mjera - premještanje s mjesta glavnog tužioca BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Iz VSTS-a su naveli da je komisija u predmetu protiv Tadićeve utvrdila da je počinila disciplinski prekršaj "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti".

U saopštenju se navodi da je Komisija, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, donijela odluku protiv Tadićeve kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno Etičkom kodeksu za tužioce.

- Oni propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" - pojašnjeno je u saopštenju .

Dodaje se i da je Tadićeva "pokazala nemar ili nepažnju" i iz tačka 17. koja podrazumijeva "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta" Zakona o VSTS-u.

Protiv ove odluke, napominju u VSTS-u, može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.