latinica  ћирилица
26/07/2021 |  16:42 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Širom Srpske građani potpisuju peticiju (VIDEO)

Širom Srpske potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke visokog predstavnika. Peticiju je već potpisao veliki broj građana i zvaničnika Srpske. Svi saglasni - Inckova odluka je novi napad na Republiku Srpsku koja mora biti jedinstvena i složna u odgovoru.
Potpisivanje peticije - Foto: RTRS
Potpisivanje peticijeFoto: RTRS

Na banjalučkom Trgu Krajine građani od jutra potpisuju peticiju protiv Inckove nametnute odluke. Složni su u ocjeni da ovime čuvaju Republiku Srpsku, ali pravo na slobodu mišljenja.

I stanovnici Srpca i Gradiške jedinstveni -nametnuti zakon ne može ništa dobro donijeti u budućnosti.

Na više lokacija u Višegradu organizovano je potpisivanje peticije kojom građani odbacuju Inckovu odluku.

Poziv na jedinstvo uputili su i predstavnici Udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su naglasili da je Inckova nametnuta odluka anticivilizacijski potez. Potpisivanje peticije večeras u Foči.

- To je nenorlmalno da u 21. vijeku da se tako nameće jednom narodu da se krši volja naroda i da nemaš pravo progovoriti ni jedne riječi - istakao je Srđan Stanković, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča. 

Peticiju su potpisali ministarka finansija Zora Vidović i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

- Naravno da sam potpisala, vidite i sami slogan "Branimo istinu ne damo Srpsku", zaista je ne primjereno i nečuveno da neko u Evropi donese ovakav zakon koji mislim nije primjeren ni za afričke države a kamoli evropske - rekla je Vidovićeva.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ističe da je nedopustivo nametanje kolektivne odgovornosti.

 - Upravo potpisivanje peticije u Srpskoj je najbolji vid kolektivnog odgovora Valentinu Incku na ovo kršenje međunarodnog prava, na kršenje domaćeg zakonodavstva i na kraju krajeva na silu i represiju koju provodi -

Potpisivanje peticije biće nastavljeno i narednih dana širom Republike Srpske, ali i Srbije.Udruženje "Čast otadžbine" sa sjedištem u Beogradu organizuje naredna tri dana potpisivanje peticije, a to će sutra učiniti i Udruženje Krajišnika u Pančevu i Zavičajna zajednica "Republika Srpska" u Subotici.