latinica  ћирилица
26/07/2021 |  20:00 ⇒ 27/07/2021 | 11:17 | Autor: RTRS

Ima li Hrvatska pravo da svojata Teslu? (VIDEO)

Ne smiruju se provokacije hrvatskih političara na najavu da će ako postane članica Evrozone, Hrvatske na evrokovanicama postaviti lik Nikole Tesle.
Euro -
Euro

Za hrvatske funkcionere Tesla je rođen na teritoriji Hrvatske i time imaju pravo na korišćenje njegovog lika. Zaboravljaju da Teslino rodno mjesto Smiljan u vrijeme njegovog rođenja nije bilo Hrvatska i da su u vrijeme NDH ubijeni svi članovi porodice Tesla .Zaboravljaju i da se  slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu.

Ako Hrvatska postane članica evrozone, na njenim evrokovanicama mogle bi se naći šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica, a na 10, 20 i 50 centi mogao bi stajati lik Nikole Tesle. Stavljanje Teslinog lika na nacionalnu stranu kovanice evra u Narodnoj banci Srbije smatraju prisvajanjem kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.

Mogu da imaju rezerve i svoj stav, ali nemaju nikakav uticaj, odgovorio im je hrvatski premijer Andrej Plenković. Za njega, Tesla se rodio u Smiljanu, na teritoriji Hrvatske.

- Mi nikoga nikome ne uzimamo, nego smatramo da je Nikola Tesla, naravno, bez obzira što je on u smislu svoje nacionalnosti Srbin, dapače, to je još jedna velika gesta Hrvatske, i ja vidim to samo kao plus, a njegova veličina je naravno neupitna  - naglasio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Svojatati Teslu možda nije pošteno ni od strane Hrvatske, a od Srbije još manje, smatra hrvatski predsjednik Zoran Milanović, i dodaje da je Tesla proveo manje vremena u Srbiji, nego on u Oklaju.

- A to što je Srbija nazvala svoj aerodrom po Nikoli Tesli, šta da kažem, mogli su ga nazvat po Brus Liju, mislim, otprilike jednake veze imaju - istakao je Milanović.

Da hoću da se našalim, rekao bih da su mogli da stave Brus Lija na svoju kovanicu, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da Teslino rodno mjesto u vrijeme njegovog rođenja nije bilo Hrvatska i da su u NDH Tesle pobijene zato što su Srbi.

- To je njihova odluka, mogu da stave koga hoće i šta hoće, ali Nikola Tesla je Amerikanac srpskog porijekla, rođen kao Srbin, od oca Srbina , majke Srpkinje i čovek čija je familija ubijana i mnogostradalna upravo zato što je pripadao srpskom rodu - poručuje Vučić.

Heraldičar Dragomir Acović naglašava da Tesla nije rođen u Hrvatskoj.

- Tesla spada u neku vrstu ratnoga plijena, to gdje se Tesla rodio, u vrijeme kad se Tesla rodio i prije Tesle – to nije bila Hrvatska, niko to nije smatrao Hrvatskom, danas se to zvanično smatra Hrvatskom i oni prosto na njega polažu pravo - priča Acović.

Poštenije bi bilo da Hrvatska stavi na evro one kojima poklanja ulice i trgove, na primjer Stepinca ili Budaka, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Istoričar Milan Gulić smatra da se stvari moraju posmatrati u kontekstu istorijskih događaja i odnosa i zato nije siguran da Hrvatska ima moralno pravo da se koristi Teslom.

- Moramo obratiti pažnju na rat 90-tih, upravo sjetiti se i porušene kuće Nikole Tesle, i spomenika Nikoli Tesli u Gospiću koji je završio na pločniku miniran, devastiran, i moramo se sjetiti Teslinih zemljaka koji su 90-tih godina u potpunosti očišćeni sa teritorije Like - rekao je Gulić.

Ukoliko Hrvatska predloži da se Teslin lik nađe na evrokovanicama, u Narodnoj banci Srbije najavljuju da će preduzeti aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije, da bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga.