latinica  ћирилица
26/07/2021 |  21:23 | Autor: SRNA

Raković: Pravni eksperti da nađu odgovor kako zaštititi građane od terora

Istoričar Aleksandar Raković smatra da pravni eksperti moraju da daju odgovor koji su mehanizmi da se građani Republike Srpske i državljani Srbije zaštite od mentalnog terora odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je podržao to što su parlamentarne stranke u Republici Srpskoj danas jedinstveno odbacile Inckvu odluku i povukle se iz rada zajedničkih institucija BiH, te ocijenio da je sada na državim organima Srpske i Srbije da nađu odgovor kako odbraniti pravo na slobodu misli, riječi i djela pojedinca.

- Mora da se nađe rješenje da ljudi, djeca, muškarci i starci i naučnici, istoričari i pravnici ne budu trpani u zatvore zbog toga što će u petak biti na snazi ova Inckova odluka. To jeste veoma važno pitanje na koje čekamo kao javnost odgovor. To je suštinsko pitanje kako će se zaštititi ljudi od ovog totalnog terora koji je Incko sproveo. On se pokazuje kao nastavljač Benjamina Kalaja, Stjepana Sarkotića i Ante Pavelića - izjavio je Raković Srni.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno i ključno je pitanje "kako će se državni organi Republike Srpske oduprijeti tom teroru koje je Incko uveo u BiH".

Raković smatra da se Srpska ne treba upuštati u nepotrebnu avanturu traženja ocjene zakonitosti Inckove odluke pred međunarodnim pravosuđem jer zapadno sudstvo koje dominira svjetskim nije nezavisno i odlučuje u skladu sa imperijalnim odlukama Zapada.

- Te odluke su na našim prostorima bile da se razbije SFRЈ Јugoslavija, da se razbije SR Јugoslavija i da se razbije Republika Srbija. Dakle, u takvim okolnostima ne treba ići u te nepotrebne avanture da bi se dao dodatni legitimitet i legalitet ovim oktroisanim odlukama okupacionog guvernera Valentina Incka - rekao je Raković.

Prema njegovom mišljenju, treba se usresrediti na borbu argumentima, naučno stručnim činjenicama i političku borbu u BiH i na prostoru bivše Јugoslavije.

- Vrlo je važno da čujemo od pravnih timova i Republike Srpske i Srbije i državnih organa kako će se zaštititi i naši državljani koji bi novim naučno-stručnim saznanjem govorili o događajima u Srebrenici, a koji se kose sa Inckovom nametnutom odlukom. Dakle, Valentin Incko je napravio jedan veliki mentalni koncentracioni logor u BiH i sada očekujemo od državnih organa Srbije i Republike Srpske da zaštite srpski narod i građane i naše državljane - ponovio je on.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje na nivou BiH, a srpski predstavnici od sutra neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".