latinica  ћирилица
27/07/2021 |  07:25 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Bajden najavio povlačenje američkih snaga iz Iraka

Predsjednik SAD Džozef Bajden i irački premijer Mustafa el Kadimi sklopili su sporazum o formalnom okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja 2021. godine, ali će američke trupe ostati u savjetodavnoj ulozi.
Američka vojska (foto: AP Photo / Baderkhan Ahmad) -
Američka vojska (foto: AP Photo / Baderkhan Ahmad)

Sporazum je sklopljen u politički osjetljivom trenutku za iračku Vladu i mogao bi da bude podsticaj za zvanični Bagdad. Kadimi je suočen sa sve većim pritiskom od stranaka koje sarađuju sa Iranom i paravojnih grupa koje se protive američkoj vojnoj ulozi u ovoj zemlji.

Bajden i Kadimi sastali su se u Ovalnom kabinetu Bijele kuće na svom prvom direktnom sastanku u okviru strateškog dijaloga SAD i Iraka.

- Naša uloga u Iraku biće da i dalje budemo na raspolaganju, da nastavimo obučavanje, pomaganje i da se bavimo "Islamskom državom" dok ona raste, ali do kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji - rekao je Bajden novinarima.

U Iraku trenutno boravi 2.500 američkih vojnika koji su fokusirani na suprotstavljnje ostacima "Islamske države". Uloga SAD u Iraku potpuno će se preusmjeriti na obučavanje i savjetovanje iračke vojske o tome kako da se odbrani.

Očekuje se da ova promjena neće imati veliki operativni uticaj pošto su se SAD ranije već fokusirale na obučavanje iračkih trupa.

- Niko neće proglasiti da je misija obavljena. Cilj je trajan poraz "Islamske države" - rekao je zvaničnik američke administracije uoči Kadimijeve posjete.