latinica  ћирилица
27/07/2021 |  08:06 ⇒ 02/02/2022 | 18:17 | Autor: SRNA

Deđanski: Srbi da ostanu jedinstveni u borbi za svoja prava

Analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da su parlamentarne stranke u Republici Srpskoj dale adekvatan i primjeren odgovor na samovolju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i njegovih pokrovitelja, te istakao da Srpska mora ostati jedinstvena u teškoj borbi koja joj predstoji.
Stevica Deđanski - Foto: SRNA
Stevica DeđanskiFoto: SRNA

- Ovo je početak jedne teške borbe da se sačuva Republika Srpska i u krajnjem slučaju da se pokaže da Srbima ne mogu da se nameću rješenja koja su na uštrb srpskog naroda kako u Republici Srpskoj tako i u Srbiji, pošto je sljedeći korak ista ta priča da se Srbija pritisne da se odrekne Kosova i Metohije - izjavio je Deđanski za Srnu.

On je naglasio da je Incko posljednjom odlukom da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" potvrdio da je politički antitalenat i očajan političar.

- Incko je uradio ono što celo vrijeme govori da mi radimo. On je uradio da se uništi BiH time što je pritisnuo i tera Republiku Srpsku da se brani i da postane BiH nefunkcionalna - smatra Deđanski.

On je naglasio da je Srpska milion puta rekla da ne želi nikakvu promjenu granica, već da se poštuju dejtonska prava srpskog naroda.

- Srbija je milion puta rekla da ne želi promjene granica, nego samo da se priznaju prava Srbije i srpskog naroda i da se nama ne oduzimaju granice, ali očigledno da nekim predstavnicima Zapada to ne znači ništa, a Incko je svojim djelovanjem pokazo da od njega goreg nema - kaže Deđanski.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su na jučerašnjem sastanku svako nametanje na nivou BiH, a srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".