latinica  ћирилица
27/07/2021 |  10:40 | Autor: SRNA

Rusija: U izradi novi avion "Sudnjeg dana"

Rusija radi na novom tipu aviona "Sudnjeg dana" koji uzima u obzir pojavu modernih sredstava veze i obrade informacija, uključujući one iz kosmosa.

Rad na novom avionu za komandovanje trupama u slučaju nuklearnog rata već je počeo u Voronježu, saopštio je "Sputnjiku" izvor iz odbrambeno-industrijskog kompleksa.

"Ruske Vazdušno-kosmičke snage dobiće dva vazdušna komandna punkta na bazi "Il-96-400M". Јedan od njih je u proizvodnji", tvrdi ovaj izvor.

Ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Andrej Gubin ocjenjuje da je plan o takvom tipu aviona veoma aktuelan.

- Komandni punktovi koji postoje u ovom trenutku – a ima ih nekoliko različitih vrsta i modifikacija, uključujući "Zveno 3S", služe za najviši nivo, za državni vrh i najvišu vojnu komandu, odnosno za njihov rad u borbenim uslovima - navodi vojni analitičar.

Gubin objašnjava da je osnov za novi avion "Il-80", koji će biti značajno usavršen i opremljen modernijom opremom.

Biće poboljšane njegove karakteristike što se odnosi na domet, koji će biti udvostručen, vrijeme patroliranja i bolji sistem veze.

Član ekspertskog savjeta pri kolegijumu Vojno-industrijskog kompleksa Rusije Viktor Murahovski kaže da su takvi avioni namijenjeni za predsjednika, ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kako bi se u slučaju nuklearnog sukoba obezbijedilo da se bez prekida upravlja državom, trupama i strateškim nuklearnim snagama.

Radio-kompleks u novom avionu omogućiće da se predaju naredbe trupama, uključujući stratešku avijaciju, mobilne i podzemne raketne silose, podmornice-nosače strateškog nuklearnog naoružanja u radijusu od 6.000 kilometara.

Novi avioni su predviđeni za evakuaciju najvišeg rukovodstva zemlje i upravljanje snagama u slučaju uništavanja kopnene i satelitske infrastrukture.

Ti avioni imaju mogućnost dopune goriva u vazduhu i tokom leta ih prate lovci.

Andrej Gubin navodi da će u izradi novog aviona biti korištene u potpunosti ruske komponente, što će omogućiti da sistemi veze budu bezbjedni od nepoželjnog uticaja i za bilo kakvo prisluškivanje.

On naglašava da je slična tehnička sredstva neophodno imati u sastavu naoružanja dok god se ne zaustave simbolične kazaljke na /nuklearnom/ satu.