latinica  ћирилица
27/07/2021 |  13:13 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srbi među prvima u Evropi prepoznali zlo fašizma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je 27. jul - Dan ustanka u borbi protiv fašizma 1941. godine, ističući da je hrabri srpski narod Krajine i Kozare među prvima u Evropi prepoznao zlo fašizma i nacizma i hrabro ustao u odbranu svoje zemlje.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Ustanak srpskog naroda protiv fašizma godinama su svojatali mnogi koji sa tim herojskim činom nisu imali ništa. Za nas je Dan ustanka protiv fašizma jedan od najvažnijih datuma koji svjedoče našu slavnu prošlost i odlučnost srpskog naroda da plati visoku cijenu borbe protiv fašizma, da bi mi, potomci slavnih predaka, uživali u njenim blagodetima - naveo je Čubrilović u čestitki učesnicima NOR-a, njihovim potomcima i svim građanima Srpske.

Čubrilović je naglasio da Srbima to, nažalost, danas mnogi pokušavaju da oduzmu.

- Danas čine sve da nam revidiraju istoriju i da srpski - slobodarski narod, narod koji je bio žrtva istinskog genocida - proglase genocidnim, ali to im neće i ne može proći - rekao je Čubrilović.

On je naglasio da nikada ne smijemo biti zaboravljeno ogromna žrtva koju je srpski narod podnio u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma i nacizma, te da je ta junačka borba jedna od osnovnih lekcija koje moraju da uče generacije koje dolaze.

- Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših predaka, ali ni sve one nevine ljude koji su samo zato što su Srbi završili u nacističkim logorima smrti u NDH - naglasio je Čubrilović.