latinica  ћирилица
27/07/2021 |  13:18 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

U Drvaru obilježeno 80 godina od antifašističkog ustanka (VIDEO)

U Drvaru je obilježeno 80. godina od podizanja antifašističkog ustanka u BiH u Drugom svjetskom ratu, koji je podignut upravo u tom gradu.
Drvar - obilježavanje 80 godina od ustanka naroda protiv fašizma - Foto: SRNA
Drvar - obilježavanje 80 godina od ustanka naroda protiv fašizmaFoto: SRNA

Položeni su vijenci kod spomenika žrtvama fašističkog terora i održana je svečana akademija.

Nekoliko stotina poštovalaca antifašističke borbe iz bivše Јugoslavije okupilo se u Drvaru povodom 80. godišnjice ustanka. Među njima bio je i 90-godišnji Albin Pibernik. Kaže da je došao da oda počast palim drugovima.

Vijence na spomen-obilježje, koje je 1996. godine devastirala Vojska Hrvatske prilikom povlačenja iz Drvara, položilo je 30 delegacija. Među njima su bili i predstavnici Boračke organizacije Odbrambeno-otadžbinskog rata Drvara.

- Sam naš dolazak znači da podržavamo i poštujemo borbu za slobodu i žrtve koje su date za ovaj cilj, pogotovo u našem gradu - rekao je Miladin Bajić, predsjednik Boračke organizacije Drvara i Istočnog Drvara.

Obilježavanje su organizovali Savez antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata BiH i opštinska uprava.

Načelnica opštine Dušica Runić istakla je da se Drvarčani sa ponosom prisjećaju 27. jula 1941. godine i herojskog čina ovog malog grada.

Ona je podsjetila da je 19 narodnih heroja iz Drvara, koji je ponio naziv grada narodnog heroja.

Vijence su položile delegacije antifašista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, kao i predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, te političkih stranaka, a potom su i šetnjom Titovom ulicom pokazali da njeguju tradiciju Narodno-oslobodilačke borbe.