latinica  ћирилица
27/07/2021 |  13:37 ⇒ 16:01 | Autor: RTS

Penzioner čuvao nacistički tenk; Tužioci ne mogu smisliti kaznu (VIDEO)

Tužioci i advokati u Njemačkoj ne mogu da smisle način kako da kazne penzionera koji je u svom podrumu decenijama čuvao legendarna nacistička ratna oruđa – tenk "Panter" i protivavionski top kalibra 88 milimetara.
Ozloglašeni tenk "panter" - Foto: Screenshot/YouTube
Ozloglašeni tenk "panter"Foto: Screenshot/YouTube

Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u gradu Hajkendorf na sjeveru Nemačke 2015. godine.

Čitava akcija zahtijevala je angažovanje nekoliko vojnih vozila i par desetina vojnika i višečasovno pažljivo izvlačenje iz podruma.

Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 evra.

Osamdesetčetvorogodišnji optuženi takođe mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk "Panter", koji se smatra jednim od najboljih tenkova Drugog svjetskog rata.

Osim Pantera nekoliko kolekcionara iz Njemačke zainteresovano je za druge stvari iz kolekcije – popularnu "88-icu", takođe jedan od najubojitih topova rata, kao i puške i pištolje.

Na jučerašnjem saslušanju i Kilu, oko 100 kilometara udaljenom od Hamburga, pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši njemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

Odbrana ističe da mnoga oružja iz kolekcija nisu funkcionalna. Razmatra se prihvatanje niže kazne od 50.000 evra, piše list Velt.