latinica  ћирилица
27/07/2021 |  14:33 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Novinar Јosip Šimić Đinđić pravosnažno oslobođen svih optužbi

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je kao neosnovanu žalbu kantonalnog tužioca i potvrdio presudu sarajevskog Opštinskog suda kojom je novinar Јosip Šimić Đinđić pravosnažno oslobođen svih optužbi.
Opštinski i Kantonalni sud u Sarajevu - Foto: depo.ba
Opštinski i Kantonalni sud u SarajevuFoto: depo.ba

On je oslobođen optužbe da je počinio krivična djela falsifikovanja isprava, prevare, te lažnog predstavljanja, saopšteno je iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Time je Kantonalni sud u Sarajevu u svojoj presudi pravosnažno potvrdio da su vjerodostojni transkripti o nezakonitom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Ružice Јukić.

Sud je zaključio da je Đinđiću akt Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ predao pripadnik ove agencije Vahidin Šahinpašić, a taj stav je zauzelo i krivično vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je zaključak prvostepenog suda da Đinđić nije sporio da je navedeni akt predao Tužilaštvu, ali je osporavao da ga je sačinio, te je tvrdio da ga je predao "na provjeru", a nakon što ga je dobio od Šahinpašića.

Navedena tvrdnja odbrane potvrđena je i iskazom Ružice Јukić, koja je u svom iskazu potvrdila da joj je optuženi neposredno prije svog hapšenja saopštio da je dokument koji je predmet optužbe dobio od Šahinpašića.

Ona je u svom iskazu potvrdila da je autentičan sadržaj njene komunikacije koja je dostavljena u transkriptima koje je optuženi predao Tužilaštvu BiH, a koje je Đinđić dobio od njemu nepoznate osobe, kao dopunu akta koji je predao Tužilaštvu BiH.

Kantonalni sud u Sarajevu zauzeo je isti stav kao i Opštinski sud u Sarajevu da izvedeni dokazi optužbe nisu dostatni /dovoljni/ za zaključak da je optuženi Šimić sačinio lažnu javnu ispravu.