latinica  ћирилица
27/07/2021 |  16:07 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Banjaluka: Zlo fašizma ne smije se zaboraviti (VIDEO)

Povodom 80 godina od 27. jula - Dana ustanka protiv fašizma, na Banj brdu u Banjaluci odata je počast stradalima u Drugom svjetskom ratu.
Banjaluka: Obilježavanje Dana ustanka - Foto: RTRS
Banjaluka: Obilježavanje Dana ustankaFoto: RTRS

U čestitkama povodom Dana ustanka, zvaničnici Republike Srpske naglasili su da su Srbi podnijeli veliku žrtvu u borbi protiv fašizma i da neće dopustiti reviziju istorije.

Na današnji dan prije 80 godina narodi u BiH stali su rame uz rame u borbi protiv najveće pošasti 20 vijeka - fašizma.
U SUBNOR-u kažu da se zlo fašizma ne smije zaboraviti, a borba za slobodu ne smije okaljati.

- Mladima poručujem da vode računa o svojoj budućnosti i da ne zaborave pretke koji su slobodu stekli na težak način - istakao je Vladimir Đuran, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 27. juli, Dan ustanka, svjedoči o slavnoj antifašističkoj prošlosti srpskog naroda, kada je zajedno sa mnogobrojnijim narodima rekao NE fašizmu i nacizmu.

- Istorijski je potvrđena činjenica da su oni koji bi da prisvoje našu antifašistišku prošlost bili na strani onih protiv kojih smo mi ratovali četiri godine. Potomci pripadnika Handžar divizije bi danas da govore o antifašizmu što je vrhunsko licemjerje, ali i revizija istorije koju im nećemo dopustiti - naglasio je Dodik.

Na današnji dan 1941. godine, srpski narod započeo je oslobađanje od fašističkog zla i okupacije u Drugom svjetskom ratu, navela je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki povodom Dana ustanka protiv fašizma.

- Srpski narod u toj herojskoj borbi za opstanak i slobodu podnio je ogromne žrtve koje nas obavezuju da njegujemo tekovine slavne antifašističke tradicije i uspomenu na sve stradale, kao i da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku za buduće naraštaje - istakla je predsjednica.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović istakao je da je hrabri srpski narod Krajine i Kozare među prvima u Evropi prepoznao zlo fašizma i nacizma i hrabro ustao u odbranu svoje zemlje.

Predsjednik Vlade Radovan Višković naveo je da je srpski narod dao nemjerljiv doprinos pobjedi nad fašizmom.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da su Srbi na ovim prostorima najviše stradali.

- Naš narod je pokazao da je slobodarski i dao je značajana doprinos u slamanju fašizma. Odajem priznanje svim pripadnicima drugih naroda koji su učestvovali u ustanku 1941. godine - rekao je Milunović.

Na obilježavanju u Banjaluci naglašeno je da žrtva u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovječanstva obavezuje da nastavimo da društvo izgrađujemo na temeljima antifašizma.

- Mladi treba da gledaju u budućnost, ali jednostavno da biste imali mudrost za djelovanje potrebno je osvrnuti se na istoriju da veličate velikane i da naučite lekcije kako bi u budućnosti izbjegli ratove i sukobe - rekao je Bojan Kresojević, savjetnik gradonačelnika Banjaluke.

Vijence na spomenik na Banj brdu položili su predstavnici Vlade Republike Srpske, delegacije SUBNOR-a, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Ruske ambasade u BiH.