latinica  ћирилица
27/07/2021 |  17:06 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Nekoliko desetina hiljada građana već potpisalo peticiju

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da je za nepuna dva dana već nekoliko desetina hiljada građana Republike Srpske potpisalo peticiju o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik.
Radovan Kovačević (Foto: ATV) -
Radovan Kovačević (Foto: ATV)

- Evidentno je da o ovom pitanju svi građani Srpske misle jedinstveno i da je peticija prepoznata od naroda kao način da progovorimo jednim glasom. Veoma je bitno da što masovnijim odzivom iz cijele Republike Srpske, od Trebinja do Novog Grada, snažno poručimo da ne prihvatamo anticivilizacijsko, nedemokratsko, protivustavno i sramno nametanje zakona i etiketiranje isključivo srpskog naroda u cijeloj Evropi kao genocidnog - rekao je Kovačević za Kurir.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kao i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".