latinica  ћирилица
27/07/2021 |  17:16 ⇒ 18:00 | Autor: Agencije

Italija: Padao led veličine teniske loptice (FOTO/VIDEO)

Led veličine teniskih loptica uzrok je privremene obustave saobraćaja na auto-putu nedaleko od grada Modene, na sjeveru Italije, gdje je pričinjena materijalna šteta na automobilima.
Grad (foto: twitter.com/enortam) -
Grad (foto: twitter.com/enortam)

Na snimcima emitovanim na lokalnim medijima vidi se oluja praćena gradom i automobili čije su šoferšajbne razbijene udarima leda.

 Meteorolog Luka Lombrozo rekao je da su oluje praćene gradom uobičajena pojava tokom ljeta u dolini rijeke Po ali da su snaga i učestalost olujnog nevremena sa ledom ove godine "veoma neubičajene".

- U Italiji se suočavamo sa posljedicama klimatskih promjenama na šta ukazuju česte i veoma iznenadne oluje, kratki i intenzivni pljuskovi, te promjene sa sunčanog vremena na olujno nevrijeme - navodi se u saopštenju organizacije za zaštitu poljoprivrede Koldireti.

Prema pretpostavkama Koldiretija, u protekloj deceniji je zbog događaja izazvanih klimatskim promjenama pričinjeno oko 14 milijardi evra štete poljoprivrednoj proizvodnji, objektima i infrastrukturi.

Koldireti ističe da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da se ovog ljeta oluje praćene ledom dešavaju svakog jedanaestog dana i da ih je od početka godine registrovano 386.