latinica  ћирилица
27/07/2021 |  18:36 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

U Kozarskoj Dubici obilježeno 80 godina od ustanka (FOTO/VIDEO)

Prije 80 godina počeo je ustanak naroda u BiH protiv fašizma. Ovaj dan tradicionalno je obilježen u Milića Gaju kod Kozarske Dubice.
Milića Gaj kod Kozarske Dubice - Foto: RTRS
Milića Gaj kod Kozarske DubiceFoto: RTRS

Ova opština je u Drugom svjetskom ratu izgubila 54 odsto svog stanovništva. Poginulo je 18.000 boraca i civila, od čega čak 4.000 djece.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Knežici.

Foto: RTRS

Vijence su položili predsjednik Narodne skuptšine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.

U ime Srbije vijenac na Partizanskom groblju položila je konzul žeran iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Foto: RTRS

Vijence su položili i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i drugi načelnici opština iz Potkozarja.

Poštu žrtvama NOR-a u Knežici odali su pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te predstavnici brojnih organizacija iz Narodnooslobilačkog i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Delegacija SUBNOR-a je iz Knežice još jednom ponovila da je narod Kozare i Potkozarja dao nemjerljiv doprinos u okviru Narodno-oslobodilačke borbe.

Foto: RTRS

Obilježavanje Dana ustanka nastavljeno je u Milića Gaju u okviru tradicionalnog narodnog zborovanja.

Predsjednik NSRS rekao je, obraćajući se prisutnima u Milića Gaju, da mnogi danas čine sve da revidiraju istoriju i da slobodarski srpski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, proglase genocidnim.

Čestitajući Dan ustanka, Čubrilović je naglasio da je to dan kada su hrabri Kozarčani među prvima u Evropi prepoznali zlo fašizma i nacizma i hrabro ustali u odbranu svoje zemlje.

Foto: RTRS

- Zato je ovaj datum, Dan ustanka protiv fašizma, jedan od najvažnijih datuma koji svjedoče našu slavnu prošlost i odlučnost našeg naroda koji je kroz vijekove plaćao najveću cijenu slobode, da bi mi, potomci slavnih predaka, uživali u njenim blagodetima. Nažalost, to danas mnogi pokušavaju da nam ospore i oduzmu. Danas čine sve da nam revidiraju istoriju i da srpski - slobodarski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, o kojem svjedoče i jame ubijene kozaračke djece nedaleko odavde, proglase genocidnim - istakao je Čubrilović.

Foto: RTRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite rekao je na obilježavanju da je ustanak protiv fašizma podigao srpski narod i da nije tačno da je to bio ustanak jugoslovenskih naroda.

Milunović je istakao da se Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine obilježava na prostoru krvlju natopljenog Knešpolja u opštini Kozarska Dubica koja je procentualno najviše stradala u Drugom svjetskom ratu, poslije Sankt Peterburga.