latinica  ћирилица
27/07/2021 |  19:47 ⇒ 28/07/2021 | 15:49 | Autor: SRNA

Kesić: Vašington i Brisel nisu uz Incka u kršenju Dejtona

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je da ga reakcije iz Vašingtona i Brisela na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o "zabrani negiranja genocida u Srebrenici" čine optimistom da će se Republika Srpska izboriti sa tom odlukom.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

- Optimista sam jer vidim da apsolutno nema odlučnosti u tim izjavama, nema odlučnosti da oni stoje iza Incka u ovakvom prekršaju Dejtonskog sporazuma. To me ohrabruje i nadam se da ćemo vidjeti i pritisak koji će da se usmjeri od strane Brisela i Vašingtona da se ne ide u radikalizaciju i eskalaciju - rekao je Kesić.

On je naveo da je sve ono što se dešava i što slijedi reakcija na to što je visoki predstavnik prekršio Dejtonski sporazum.

- Republika Srpska ima potpuno pravo kao dio tog sporazuma da brani nadležnost, da brani autoritet institucija i građane jer ovo je direktan udar na sve građane. Incko uredbom stavlja Srpsku i većinu građana u poziciju kriminala jer svi dijele isto mišljenje što se tiče zločina u Srebrenici - da je bio zločin, a ne genocid i to ga stavlja u kategoriju krivičnog djela i grupu kriminalaca - rekao je Kesić.

On je naveo da u Srpskoj postoji sloga opozicije i vlasti da se donese zaključak i rješenje da se stavi sa strane ova štetna odluka koja ugrožava budućnost BiH.

Nada se da će se sve vratiti na kolosjek gdje se dogovaraju legitimni, izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda i drugi jer je to "jedini put naprijed".

- Ako pokušaju da implementiraju ovaj Zakon, onda je svaki potez Republike Srpske opravdan, uključujući i mogućnost da se stave van snage oni takozvane zajedničke države BiH. Јednostavno, ne možemo dopustiti da se na ovakav način uvodi u pitanje sama Republiku Srpsku jer je to direktan udar na nju - rekao je Kesić za Tanjug.

On se nada i da se to u Beogradu shvata i da, iako je dobro došla, misli da ta podrška treba da bude jača.

Kada je riječ o samoj odluci, Kesić je rekao da tu nema ništa novo i da je to produženje nasilja prema Republici Srpskoj, da je to što je uradio nelegalno i prekršaj Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.