latinica  ћирилица
27/07/2021 |  22:29 ⇒ 22:38 | Autor: sputniknews.com

Basista Rolingstonsa otvara 27. Nišvil

Dugogodišnji basista Rolingstonsa, Daril DŽouns, i blizak saradnik Majlsa Dejvisa nastupiće na otvaranju Nišvila 12. avgusta sa svojim super triom Ston rejders.
Nišvil (Foto: Nišvil) -
Nišvil (Foto: Nišvil)

Daril DŽouns koji je od početka svoje karijere postao značajan član čikaške bluz i džez scene nastupao je sa legendarnim Majlsom Dejvisom do smrti muzičara 1991. godine, poslije čega je kao jedan od "Majlsovih musketara" dospio u žižu muzičke javnosti i nastupao sa Stingom, Erikom Kleptonom, Nilom Јangom, Madonom...

Poziv Rolingstonsa da na basu zamijeni Bila Vajmana, koji je tada napustio sastav, uslijedio je 1993. godine. Iako ga preostali članovi benda nikada nisu promovisali u zvaničnog člana grupe - DŽouns je sa Stonsima svirao na svim albumima i turnejama do danas, a uz sve to, osim što vodi i svoje autorske projekte, jedan od najomiljenijih angažmana mu je upravo ono što radi u sklopu Ston rejdersa.

Nastup Darila DŽounsa i njegove grupe otvoriće glavni dio 27. Nišvila 12. avgusta, dok će prateći program ovogodišnjeg festivala džeza početi već 6. avgusta.

- Mi nastavljamo tamo gdje smo stali, nesmanjenim tempom i pojavljujemo se u punom obimu. Dakle 15 bina, preko 800 izvođača u 250 programa - kaže Saška Popov iz organizacije festivala. 

U četiri večeri glavnog programa nastupiće po četiri umjetnička i četiri komercijalna hedlajnera, a poslije otvaranja i nastupa Derila DŽounsa 12. avgusta, publika će imati priliku da čuje Earth, Wind and Fire experience.

- Al Mejkej, producent i kompozitor poznate fank i r’n’b grupe iz osamdesetih godina, okupio je muzičare i napravio svojevrsni omaž grupi Earth, Wind and Fire tako da ćemo moći da ih vidimo u Nišu i podsjetimo se njihovog zvuka - navodi Popova.

Druge večeri na glavnoj bini nastupiće Stenli DŽordan, gitarista koji će izvoditi program DŽimija Hendriksa povodom obilježavanja 50 godina od smrti velikog gitariste dok će u subotu publika slušati Leb i Sol, kao i Gorana Bregovića.
 
- Goran Bregović je naš ovogodišnji dobitnik Grand pri nagrade "Šaban Bajramović" koji se dodjeljuje svake godine izvođačima za uspješnu fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima. On će sa Nišvil big bendom izvesti i neke od numera Šabana Bajramovića - ističe Popova.

U nedelju 15. avgusta Nišvil će ugostiti Tango džez kvartet iz Argentine koji će nastupiti sa Omladinskom filharmonijom Naisus povodom obilježavanja vijeka od rođenja Astora Pjacole.

- Posljednje veče zatvoriće Antoni Bi i House of rhythm rege bend sa Јamajke. Već nekoliko godina se rege nalazi na našem programu jer nam je važno da njegujemo i taj dio naše publike - objašnjava Popova.
 
Bioskop i pozornica na otvorenom

Pozorišni program ovogodišnjeg festivala broji čak sedam predstava iz inostranstva, a nastavlja se filmskim repertoarom sa ukupno 100 filmskih naslova sa muzičkim temama.

- Na šest lokacija u gradu će biti razapeta bioskopska platna gdje će se emitovati ukupno 100 filmskih ostvarenja, a kuriozitet ovogodišnjeg Nisville movie summit je drive-in bioskop. Naime, dio koji se nalazi ispred zidina niške tvrđave, a koji zauzima auto-pijaca je izmješten i to će biti bioskop na otvorenom gdje će publika iz svojih automobila moći da uživa u filmovima - ističe Saška Popov.

Crtači Dilana Doga i Zagora gosti Striporame

Festival stripa u okviru Nišvila - Striporama održaće se na otvorenom i to u toku glavnog programa. Kao međunarodni festival stripa i kulture, Striporama će i ove godine okupiti više od 10 gostiju iz različitih zemalja.

Posjetioci će biti u prilici da vide radove poznatih crtača poput Italijana Paola Armitana, koji je pored Dilana Doga, radio i na strip junaku Betmenu.

Striporami u goste dolazi i jedan od najistaknutijih jugoslovenskih crtača Branislav Kerac, autor nezaboravnih strip serijala, kao što su Tarzan i Zagor koji obilježava 60 godina od izlaska prve stip sveske.

Nagrada za životno djelo Јovi Radovanoviću i Sedmorici mladih

Nagrada za životno djelo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodjeljuje zaslužnim srpskim muzičarima, ove godine biće uručena Јovi Radovanoviću i ansamblu Sedmorica mladih.

Kao grupa kojom se Tito ponosio, Јugoslavija divila, a Sovjetski Savez radovao, Sedmorica mladih zaslužni su za promociju dobre muzike, a naročito džeza na ovim prostorima, piše Sputnjik.

Na Nišvil će moći da se uđe uz kovid sertifikat, potvrdu da je kovid preležan u posljednjih šest mjeseci, a nevakcinisani će moći na glavni stejdž uz test, koji će moći da se uradi na licu mjesta.