latinica  ћирилица
27/07/2021 |  22:44 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Preminula akademik Nada Milošević Đorđević

U Beogradu je u 87. godini preminula akademik Nada Milošević Đorđević koja je bila jedan od najuglednijih savremenih srpskih folklorista u svijetu i istaknuti proučavalac srpske narodne književnosti, saopštila je Srpska akademija nauka i umjetnosti.
Nada Milošević Đorđević - Foto: Novosti.rs
Nada Milošević ĐorđevićFoto: Novosti.rs

Odlazak Nade Milošević Đorđević veliki je gubitak za SANU i sveukupnu srpsku nauku i kulturu, navedeno je u saopštenju.

Đorđevićeva je rođena 2. decembra 1934. godine u Beogradu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala, a potom, sve do odlaska u penziju i radila kao redovni profesor na Katedri za srpsku književnost na Filološom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bila je gostujući profesor na mnogim stranim univerzitetima i autor velikog broja radova i knjiga iz oblasti narodne književnosti i jedan od osnivača i upravnik Međunarodnog slavističkog centra Srbije.

Pored toga bila je član uređivačkih odbora za izradu "Srpske enciklopedije", edicije "Studije o Srbima", "Priloga za književnost, istoriju i folklor", "Anala Filološkog fakulteta", te urednik "Danice" i Biblioteke "Vukov sabor".

Dobitnica je više nagrada, među kojima su "Vukova Povelja" za istraživanje nacionalne kulture i pedagoške baštine, Povelja počasnog člana Slavističkog društva Srbije, Povelja za životno djelo "Mile Nedeljković", nagrade "Mladen Leskovac" Matice srpske, "Zlatna srpska književnost" i druge.

Mjesto i vrijeme sahrane nisu navedeni.