latinica  ћирилица
27/07/2021 |  23:04 ⇒ 23:13 | Autor: RTRS

Četvrti dan OI obilježile ruske gimnastičarke i poraz Osake

Pobjeda ruskih gimnastičarki u ekipnom takmičenju obilježila je četvrti takmičarski dan na Olimpijskim igrama u Tokiju. Navijači u Јapanu razočarani su zbog ispadanja teniserke Naomi Osake.
Olimpijske igre u Tokiju - Foto: ilustracija
Olimpijske igre u TokijuFoto: ilustracija

Kada je riječ o uspjesima zemalja našeg regiona, reprezentativka Srbije u tekvondou preko 67 kolograma Milica Mandić osvojila je zlatnu medalju.

Sjeverna Makedonija je danas osvojila olimpijsku medalju, prvu poslije 20 godina, a drugu u istoriji. Tekvondoista Dejan Georgijevski osvojio je srebro u kategoriji preko 80 kilograma. On je u finalu izgubio od Rusa, Larina 15:9.

Zemlje bivše Јugoslavije nastavljaju da osvajaju medalje u borilačkim sportovima. Slovenka Tina Trstenjak bila je srebrna u džudou, u kategoriji do 63 kilograma. Ovo je treće medalja za Slovence na Igrama u Tokiju.

Osaka iznenadila, Bajls nije nastupila

Naomi Osaka neprijatno je iznenadila svoje navijače. Јapanska teniserka je eliminisana već u trećem kolu. Bolja od nje je bila Čehinja Vondrušova sa 6:1, 6:4.

Veliko iznenađenje i u plivanju. Mlada Amerikanka Lidija DŽejkobi osvojila je zlato u trci na 100 metara prsnim stilom. Lili King, djevojka koja je do Tokija imala 85. pobjeda u ovoj disciplini na svim takmičenjima, zauzela je tek treće mjesto.

Rus Evgeniji Rilov slavio je u trci na 100 metara leđnim stilom u vremenu novog evropskog rekorda, 51 sekunda 98 stotinki.

Kod plivačica, zlato na sto metara leđno osvojila je Australijanka Mekion uz novi olimnpijski rekord, 57 sekundi 47 stotinki. Britanac Tom Din osvojio je zlatnu medalju u trci na 200 metara slobodnim stilom.

Gimnastičarke koje predstavljaju Olimpijski komitet Rusije osvojile su ekipno zlato u gimastici, ispred selekcija Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Ruskinje su ovim prekinule niz nepobjedivosti Sjedinjenih Američkih Država na velikim takmičenjima, a objedinile su medalje u gimnastici sa muškim kolegama, koji su trijumfovali u ponedjeljak. Za SAD u finalu nije nastupila najbolja gimnastičarka svih vremena Simon Bajls zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Amerikanka Karisa Mur i Brazilac Italo Fereira ušli su u istoriju kao prvi olimpijski šampioni u surfovanju pošto su trijumfovali na Igrama u Tokiju, na kojima je ovaj sport debitovao.